Wykonanie
Są cztery podstawowe zasady, o których powinniście pamiętać, chcąc przygotować idealną pieczeń. Po pierwsze, odpowiednia
sztuka mięsa.
Mięso powinno być świeże, nie mrożone i najlepiej z tak zwanej
młodej sztuki. Po drugie, odpowiednia marynata i czas marynowania.
Mięso powinno leżakować w lodówce minimum 24 godziny. Po trzecie, wszelkiego rodzaju
mięsa najlepiej piec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu, zachowają wszelkie wartości odżywcze oraz smakowe. Po czwarte, zaraz do upieczeniu pieczeń powinna "odpocząć" przez około 10-15 minut, aby
soki wewnątrz niej równomiernie się rozeszły, co gwarantuje jej soczystość i kruchość. Bogatsi o tę wiedzę, możecie zabrać się do przyrządzenia aromatycznej pieczeni z
łopatki, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do świeżego domowego
chleba.

Składniki:1,5 kg
łopatki wieprzowejMarynata:3 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek1 łyżeczka ziaren
kolendry3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
ostrej paprykiPo 1 łyżeczce:
estragonu,
ziół prowansalskich i
tymiankuświeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1 łyżka
sosu sojowego ciemnego1/2 łyżki
przyprawy do grilla i szaszłykówOpcjonalnie:
sól lub domowa
vegeta
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie
ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki
czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do
mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane
mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ten zabieg ma na celu ścięcie się
białka w
mięsie, dzięki
czemu całe
soki zostaną wewnątrz pieczeni. Po 15 minutach zmiejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut. Pamiętajcie, by na każdy kilogram
mięsa przeznaczyć ok. 1 godziny pieczenia. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając
mięso wytopionym sosem. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia.