Wykonanie
By MagicPot, 20 maja 2015Dziś wybrałam się na bazar i dokonałam dość sporych zakupów i zapasów
mięsa,
warzyw i owoców – nie lubię robić codziennie zakupów, dlatego też kupuję zawsze więcej i
potem mrożę. Podczas segregacji co do zamrażalnika a co zrobię na obiad wybrałam
mięso mielone z kozy – tłuste jak zwykłe wołowe, tak więc na obiad podane zostały kotlety mielone z koźliny.
Mięso z kozy zawiera fosfor, żelazo oraz tiaminę tak więc prócz nowinki na
stole pożywię moich chłopaków wartościowym posiłkiem. Podczas smażenia użyłam bardzo mało tłuszczu do smażenia, gdyż z kotletów wypływał soczysty tłuszczyk. Moje chłopaki uwielbiają kotlety mielone w
sosie pomidorowym z
makaronem świderki – nowy składnik w tradycyjnej oprawie. Kotlety mielone zawsze doprawiam tylko
solą i
pieprzem lub
mieszanką przypraw zaciągniętą z kuchni tureckiej.400 g
mięsa mielonego z koźliny,jedna średnia
cebula,jedna łyżka
masła,po jednej szczypcie przypraw:
kmin rzymski,
słodka papryka,
chili grys,
ziele angielskie,
natka pietruszki,
pieprz czarny świeżo mielony,
kozieradka,
czosnek granulowany lub jeden ząbek
czosnku przeciśnięty przez prasę,
bułka tarta,jedno
jajko,
Cebulę obieram i siekam w bardzo drobną kostkę. Na dużą patelnię wrzucam łyżkę
masła i szklę na nim
cebulę – ważne by
cebuli nie przypalić.Do miski wrzucam
mięso mielone,
jajko,
przyprawy, garść
bułki tartej i zeszkloną
cebulę – wszystko razem mieszam ręką a następnie formułuję kotlety – z 400g
mięsa zazwyczaj wychodzi mi około 12 – 15 kotlecików o średnicy około 5cm.
Bułka tarta ma zespolić ze sobą
mięso, tak więc gdy
mięso się nie skleja należy dodać
bułkę.Na patelnię na której wcześniej smażyłam
cebulę nalewam łyżkę
oleju i na średnim ogniu podsmażam kotlety z obu stron. Po usmażeniu przerzucam do rondelka z sosem – w przypadku dzisiejszego obiadu jest to
sos pomidorowy.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: