Wykonanie
By MagicPot, 27 lutego 2015Uwielbiam zupę
serową i długo szukałam idealnego połączenia składników jak również idealnych
serków topionych aby zupa smakowała tak jak ta którą
jadłam po raz pierwszy. Zupa serowa z
serków topionych musi być kremowa tak jak sam
serek topiony. Nigdy nie stosowałam
serków z dodatkiem
szynki lub
szczypiorku – te składniki dodaję oddzielnie. Zaprzyjaźniony kucharz podpowiedział że najlepsze do tej zupy będą
serki topione marki Sertop – Złoty Ementaler. Ważne jest też by zupę przygotować na
bulionie ugotowanym z warzyw i
mięsa (jestem przeciwniczką jakichkolwiek
kostek rosołowych, tu znajdziecie przepis na domowy rosół bogaty w naturalne smaki warzyw).Zupa serowa z
serków topionych to syta zupa, która może być pierwszym daniem dwuskładnikowego obiadu.około 1 litra niedoprawionego
wywaru mięsno-warzywnego,1 średnia
cebula,2 łyżki
masła,4 kostki
sera topionegookoło 150g
szynkiprzyprawy: pół płaskiej łyżeczki
kurkumy, szczypta
gałki muszkatołowej,
chili,
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,jedna
bułka lub 4 kromki
chleba,świeży
szczypiorekDrobno posiekaną
cebulę szklimy na
maśle a następnie gotujemy razem z
wywarem mięsno-warzywnym .
Serki topione kroimy w małą kostkę i dodajemy do gotującego się
wywaru. Podczas gotowania mieszamy co parę minut. Ważne by ogień pod garnkiem
mieć nastawiony na średnią moc tak by nic nie przywarło.
Szynkę – ja używam wieprzową – kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy.Podczas
topienia serka może na wierzchu wytworzyć się „ścięte” kawałki
serka – należy wtedy zmniejszyć ognień pod zupą i dalej gotować. „Ścięte” kawałki się roztopią.Dodajemy
przyprawy i wszystko gotujemy aż
serki się całkowicie roztopią.Na około 10 minut przed podaniem zupy,
bułkę pszenną lub
chleb należy pokroić w kostkę i na
maśle (często używam
masła solonego) podsmażamy na patelni aż uzyskamy chrupiące i rumiane grzanki.Zupę
serową z
serków topionych zawsze przyozdabiam drobno posiekanym świeżym
szczypiorkiem – nada fajnego i wyrazistego smaku zupie.By uzyskać bardziej kremowy smak można dodać około 400ml
śmietanki 30%. Jeżeli lubisz bardziej ostre smaki przed podawaniem zupy można obsypać także kilkoma
płatkami pul biberu.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: