ßßß Cookit - przepis na Kukurydza + zacierka = zupa idealna!

Kukurydza + zacierka = zupa idealna!

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu MartynCia ^^ zaprosiła mnie do wspólnego gotowania zupy kukurydzianej. Pomysł był wspólny, wykonanie zależało od własnej inwencji. Z ogromną chęcią wzięłam udział w gotowaniu - idea była bardzo ciekawa, poza tym nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupy. Nie jestem wielką fanką kukurydzy, lubię ją w sałatkach, ale w zasadzie na tym koniec. Trochę obawiałam się, czy zupa przypadnie mi do gustu, zwłaszcza, że jej przygotowanie było czystą improwizacją. Przyprawiałam ją całkowicie intuicyjnie, oczywiście najpierw na łyżce wazowej, potem ewentualnie dodawałam do całości. Wniosek jest jeden: zupa kukurydziana zachwyciła mnie tak bardzo, że już po pierwszej łyżce wiedziałam, że zostanie na dobre w moim menu. We wspólnym gotowaniu biorą udział: MartynCia ^^, Katie, whiness, marinia, lutka40, Edith, Beatrice, Eliza, Alisz, Kats i Gosik .
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 łyżka serka topionego z ziołami,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1/4 łyżeczka kurkumy,
- sól ziołowa Prymat,
- pieprz czarny mielony Prymat,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej Prymat,
- 1/3 łyżeczki granulowanych strąków papryczki chili,
- papryka ostra mielona Prymat,
- składniki na zacierkę: 1 średnie jajko, 5-6 łyżek mąki pszennej, szczypta soli.
Bulion zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Solimy i dodajemy kurkumę. Po chwili dodajemy kukurydzę, a zalewę wlewamy do bulionu. Podsmażamy przez ok. 4 minuty, po tym czasie zawartość patelni wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 5 minut. Zawartość garnka blendujemy na gładką masę z dodatkiem serka topionego. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Do gotującej się zupy dodajemy zacierkę: jajko, mąkę i sól mieszamy za pomocą widelca, by utworzyło się elastyczne ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta i wrzucamy do gotującej się zupy. Czekamy do ponownego zagotowania i wypłynięcia zacierki. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupa powinna być pikantna. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/kukurydza-zacierka-zupa-idealna.html