Wykonanie

Moja rodzina uwielbia
makarony, pod każdą postacią i z różnymi dodatkami.Dzisiaj zaproponowałam im
makaron szpinakowy z
kurczakiem w sosie gorgonzola i
szpinakiem w sosie maślanym.Potrzebujemy:
filet z kurczakaser gorgonzola (100 g)kilka
kaparów dla wyrazistości smaku2
śmietany 30% (2 szklanki)3 łyżki
oliwymąka do obtoczenia
przyprawy (
sól,
pieprz,
lubczyk,
gałka muszkatołowa)
makaronszpinak (użyłam mrożonego)2 łyżki
masła2 łyżki
serka mascarpone1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:Filet myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.Przyprawiamy
solą,
pieprzem i obtaczamy w
mące.Wrzucamy na rozgrzaną na patelni
oliwę i pieczemy do zarumienienia
mąki.Zalewamy
śmietaną i mieszamy. Dokładamy
ser gorgonzola i gotujemy na małym ogniu. Wrzucamy
kapary. Mieszamy.Przyprawiamy
lubczykiem,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.W tym czasie gotujemy
makaron w osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy.Pierwszy raz przygotowałam zielony
makaron szpinakowy.Smakuje idealnie z proponowanym sosem i
szpinakiem.Jednym słowem tego dnia, było bardzo zielono w mojej kuchni
Szpinak wrzucamy na rozgrzane
masło, doprawiamy
solą,
pieprzem i
czosnkiem.Na sam koniec dodajemy 2 łyżki
serka mascarpone.
Szpinak ma smaczny,
maślano-
serowy smak.Smacznego!!!



Brak powiązanych wpisów.