Wykonanie

Uwielbiam delikatność
mascarpone zarówno w deserach, jak i w sosach wszelkiego kalibru... Ten
ser - w mojej ocenie - jest tym, co zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu;) sam - nijaki, w towarzystwie - as talerza! Dlatego proponuję Wam sos, który powstał w wyniku modyfikacji kilku innych, przeczytanych tu i tam przepisów.SKŁADNIKIpodwójny
filet z kurczaka250 g
sera mascarpone2 łyżki
musztardy dijon200 g
śmietanki 30%2-3 ząbki
czosnku50 g
masła1 łyżka
oliwysólFilet kroimy w kostkę lub cienkie paski.
Masło i
oliwę rozgrzewamy na patelni (ja używam głębokiej,
potem nie muszę przekładać do rondla) - w ten sposób
masło nie przypali się. Wrzucamy
mięso na rozgrzany tłuszcz i dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażymy do chwili gdy
mięso będzie miękkie, wtedy dolewamy
śmietankę i dalej smażymy ok 10 minut (oczywiście na małym płomieniu).
Mascarpone mieszamy z
musztardą i dodajemy do sosu, a następnie dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki połączyły się. Zagotowujemy jeden raz i doprawiamy
solą do smaku.

Rewelacja! Ja podaję z
makaronem pełnoziarnistym.