ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

nazwa

Wykonanie

Przy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej!
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
400 ml mleka
6 żółtek
60 g drożdży
60 g masła
4 łyżki cukru
smalec do smażenia
Nadzienie:
40 dkg wątróbki
2 cebule
3 ząbki czosnku
50 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka miodu
odrobina mąki
majeranek, tymianek, sól, pieprz
masło do smażenia
Do miski wkruszamy drożdże, wlewamy kilka łyżek mleka i po dwie łyżki mąki i cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy stopione i przestudzone masło, żółtka i pozostałą mąkę, mleko i cukier. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką, do gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ h.
Przygotowujemy nadzienie. Wątróbki dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy mąką i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w talarki cebule i posiekany czosnek. Dusimy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dokładamy miód, dolewamy wino i obficie posypujemy majerankiem i tymiankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Po zdjęciu z ognia oprószamy solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy blenderem na gładki mus.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego z nich umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia. Porządnie sklejamy, formujemy kulki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W dużym rondlu roztapiamy 3 kostki smalcu. Pączki smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy parmezanem i cukrem pudrem.
Przepis inspirowany pączkami podawanymi w restauracji „Pod Zamkiem” w Kętrzynie.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2015/02/12/paczki-z-watrobka