Wykonanie
Przy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że
marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z
wątróbko, z
cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej!

Składniki:Ciasto:4 szklanki
mąki400 ml
mleka6
żółtek60 g
drożdży60 g
masła4 łyżki
cukrusmalec do smażeniaNadzienie:40 dkg
wątróbki2
cebule3 ząbki
czosnku50 ml czerwonego
wytrawnego wina1 łyżka
mioduodrobina
mąkimajeranek,
tymianek,
sól,
pieprzmasło do smażeniaDo miski wkruszamy
drożdże, wlewamy kilka łyżek
mleka i po dwie łyżki
mąki i
cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy stopione i przestudzone
masło,
żółtka i pozostałą
mąkę,
mleko i
cukier. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując
mąką, do gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ h.Przygotowujemy nadzienie.
Wątróbki dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy
mąką i podsmażamy na
maśle. Następnie dodajemy pokrojone w talarki
cebule i posiekany
czosnek. Dusimy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dokładamy
miód, dolewamy
wino i obficie posypujemy
majerankiem i
tymiankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Po zdjęciu z ognia oprószamy
solą i
pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy blenderem na gładki mus.Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany
mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego z nich umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia. Porządnie sklejamy, formujemy kulki i odkładamy na posypaną
mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.W dużym rondlu roztapiamy 3 kostki
smalcu. Pączki smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy
parmezanem i
cukrem pudrem.

Przepis inspirowany pączkami podawanymi w restauracji „Pod Zamkiem” w Kętrzynie.