Wykonanie
Soczewica to jest podobno podstawa diety takich, co to w kerperacjach pracujo. Nic z tego nie rozumiemy – niby dużo zarabiajo, a
fasolę wpierniczajo, jakby piniędzy im na porządny kawałek
schabu nie starczało. Nu, ale co tam się
będziem problemami miastowych przejmować. Raz na jakiś czas
soczewicę zjeść można (byle nie za często, bo jeszcze do kerperacji zaprzęgną).

Składniki:½ kg
soczewicy1 duża
cebula1
marchew5 ząbków
czosnkuI szklanka
soku pomidorowego4 łyżki
octu winnego4
liście lauroweoliwasól,
pieprznatka pietruszki i kilka czarnych
oliwek do dekoracjiSposób przygotowania:
Soczewicę dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy
wodą tak, aby ją przykrywała. Gotujemy około 5 minut. Zlewamy
wodę, ponownie zalewamy nową, zimną
wodą.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy i szklimy na dużej ilości
oliwy. Dodajemy do
soczewicy. Dolewamy
sok pomidorowy i
ocet, dodajemy
liście laurowe i przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 30 minut, do momentu, aż
soczewica zmięknie. W czasie gotowania, w razie konieczności, uzupełniamy
wodę. Gotową zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy
natką pietruszki i plasterkami czarnych
oliwek.

