ßßß
Składniki:½ kg soczewicy1 duża cebula1 marchew5 ząbków czosnkuI szklanka soku pomidorowego4 łyżki octu winnego4 liście lauroweoliwasól, pieprznatka pietruszki i kilka czarnych oliwek do dekoracjiSposób przygotowania:Soczewicę dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby ją przykrywała. Gotujemy około 5 minut. Zlewamy wodę, ponownie zalewamy nową, zimną wodą. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na dużej ilości oliwy. Dodajemy do soczewicy. Dolewamy sok pomidorowy i ocet, dodajemy liście laurowe i przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 30 minut, do momentu, aż soczewica zmięknie. W czasie gotowania, w razie konieczności, uzupełniamy wodę. Gotową zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy natką pietruszki i plasterkami czarnych oliwek.
