ßßß Cookit - przepis na Pożywne kotlety z mięcha i kartofli

Pożywne kotlety z mięcha i kartofli

nazwa

Wykonanie

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Browar i golonka, czyli wyrafinowana kuchnia mazurskich zakapiorów.
RSS
Składniki:
4 duże ziemniaki
250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 duża cebula
3 duże pieczarki
Kawałek boczku wędzonego (ok. 4/4 cm)
Pół pęczka natki pietruszki
1 jajko
Bułka tarta
Olej
Rozmaryn, zioła prowansalskie, cząber, majeranek, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na skwarki. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu boczku dolewamy łyżkę oleju. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy. Natkę pietruszki siekamy. W dużej misce łączymy ziemniaki, mięso, cebulę, pieczarki, boczek, natkę pietruszki, jajko, 3 łyżki bułki tartej, przyprawiamy wg własnego uznania i dokładnie mieszamy. Formujemy duże kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Podajemy z surówką ze świeżych warzyw.
21/08/2011
Krycha i Zdzichu
« Smak waszych ust, hiszpańskie dziewczyny, czyli paella
Zapieksa »
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2011/08/21/pozywne-kotlety-z-miecha-i-kartofli