ßßß Cookit - przepis na Pasta z fasoli na słodko i naleśnik

Pasta z fasoli na słodko i naleśnik

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pasty z fasoli, ale do tej pory robiłam je tylko w wersji wytrawnej. Widziałam gdzieś w telewizji pasty z fasoli na słodko i postanowiłam spróbować taką zrobić. Nie pamiętałam dokładnie składników, które były użyte, więc pokombinowałam i wyszła bardzo pyszna, słodka wersja pasty z fasoli. Rewelacyjna na bułeczkę lub jako nadzienie do naleśników, czy do posmarowania placków.
Myślę, że będzie super pasowała także jako krem do ciast. Mi bardzo zasmakowała i dodaje ją na stałe do mojej kuchni.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 150 g fasoli adzuki (użyłam Skworcu)
- 100 g daktyli (użyłam Skworcu)
- 50 g suszonych śliwek
- 30 g płatków migdałów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka karobu
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy najlepiej na całą noc, tak samo postępujemy z daktylami i suszonymi śliwkami. Następnie fasolę płuczemy i odcedzamy z wody, gotujemy ze szczyptą soli do miękkości (ja ugotowałam w szybkowarze). Ugotowaną fasolę studzimy i miksujemy blenderem na papkę, dodajemy zmielone płatki migdałów, odciśnięte z wody namoczone daktyle i śliwki, sok z cytryny i karob. Wszystko miksujemy na gładką masę. I już mamy gotową pastę - krem.
Ja podałam pastę z naleśnikami, które dodatkowo polałam syropem klonowym i posypałam płatkami migdałów.
Naleśniki - 300 ml mleka, 2 jajka, 7 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli - miksujemy najpierw jajka z cukrem, następnie dodajemy mleko i mąkę z solą. Smażymy na patelni na oleju kokosowym.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/05/pasta-z-fasoli-na-sodko-i-nalesnik.html