Wykonanie

Bardzo lubię pasty z
fasoli, ale do tej
pory robiłam je tylko w wersji wytrawnej. Widziałam gdzieś w telewizji pasty z
fasoli na słodko i postanowiłam spróbować taką zrobić. Nie pamiętałam dokładnie składników, które były użyte, więc pokombinowałam i wyszła bardzo pyszna, słodka wersja pasty z
fasoli. Rewelacyjna na bułeczkę lub jako nadzienie do naleśników, czy do posmarowania placków.Myślę, że będzie super pasowała także jako krem do ciast. Mi bardzo zasmakowała i dodaje ją na stałe do mojej kuchni.Zapraszam :-)Składniki:- 150 g
fasoli adzuki (użyłam Skworcu)- 100 g
daktyli (użyłam Skworcu)- 50 g suszonych
śliwek- 30 g
płatków migdałów- 1 łyżeczka
soku z cytryny- 1 łyżeczka karobuWykonanie:
Fasolę zalewamy
wodą i zostawiamy najlepiej na całą noc, tak samo postępujemy z
daktylami i
suszonymi śliwkami. Następnie
fasolę płuczemy i odcedzamy z
wody, gotujemy ze szczyptą
soli do miękkości (ja ugotowałam w szybkowarze). Ugotowaną
fasolę studzimy i miksujemy blenderem na papkę, dodajemy zmielone
płatki migdałów, odciśnięte z
wody namoczone
daktyle i
śliwki,
sok z cytryny i karob. Wszystko miksujemy na gładką masę. I już mamy gotową pastę - krem.Ja podałam pastę z naleśnikami, które dodatkowo polałam
syropem klonowym i posypałam
płatkami migdałów.Naleśniki - 300 ml
mleka, 2
jajka, 7 łyżek
mąki pszennej, 1 łyżeczka
cukru, szczypta
soli - miksujemy najpierw
jajka z
cukrem, następnie dodajemy
mleko i
mąkę z
solą. Smażymy na patelni na
oleju kokosowym.


