Wykonanie

Zaszalałam, zrobiłam pyszny i bardzo zdrowy deser.
Powiem Wam, że podbił moje
serce całkowicie, jest tak pyszny, że można go jeść i jeść bez końca. Ostatnio dosyć głośno jest na temat nasion chia, które nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe. Poczytałam na ich temat i jestem zaskoczona ich pozytywnym oddziaływaniem na nasz organizm. Od teraz te nasiona wspisuje jako obowiązkowy składnik w mojej kuchni.Można je użyć jako dodatek do wielu dań, można puścić
wodze fantazji i stworzyć pyszne potrawy. Jeżeli jeszcze nie używaliście nasion chia to koniecznie ich spróbujcie.Zapraszam :-)Składniki:- 500 ml
napoju sojowego waniliowego Alpro- 4 , 5 łyżki nasion chia Ale Raj- 250 g
truskawek - u mnie mrożone- 250 g
jagód - u mnie mrożone- 2 łyżeczki
syropu z agawy-
kiwi do ozdobyWykonanie:Do miski wlewamy
napój sojowy i wsypujemy nasiona. Mieszamy trzepaczką i chowamy na noc do lodówki.
Owoce rozmrażamy, ja wyciągnęłam je wieczorem i schowałam także do lodówki. Następnie
owoce odsądzamy z soku, jaki puszczą i miksujemy blenderem, ja dodałam jeszcze po łyżeczce
syropu z agawy do smaku.
Pudding z nasion chia mieszamy łyżką. Do szklanek - u mnie trzy - przekładamy mus z
jagód, na to
pudding z chia i następnie mus z
truskawki. Ozdabiamy cząstkami
kiwi.


Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż
łosoś. Są także bogate w wapń - bardziej niż
mleko i żelazo - więcej niż
szpinak. Prawdziwa skarbnica zdrowia. Nasiona chia pochodzą z Meksyku i Gwatemali, obniżają ciśnienie
krwi i zawierają dużo potasu, regulują trawienie poprzez zawarty błonnik. Są bogate w magnez i fosfor. Nasiona chia są polecane przy cukrzycy, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, są dobre dla naszych kości i układu nerwowego. Są bardzo syte i smakują rewelacyjnie. Wymieniać zalety spożywania tych nasion można bez końca. Ja je wpisałam na stałe do mojej kuchni. Można przygotować z nimi pyszne desery, dodać do sałatek, do koktajli. Nasiona chia możecie kupić tutaj . Jeżeli jeszcze ich nie jedliście to koniecznie spróbujcie, ja je polecam. Nawet mój mąż je polubił a ja dbam o zdrowie swoje i mojej rodziny. Zbliża się wiosna, piękna
pora, ale będziemy narażeni na przesilenie i wirusy. Zadbajmy o swoje zdrowie teraz bardziej.


