ßßß
Dzisiaj mam dla Was najlepsze placki jakie jadłam. Pyszne i chrupiące, oglądałam kiedyś program Magdy Gessler "Kuchenne Rewolucje" i tam robili takie placki, proporcji nie pamiętam, utkwiło mi pamięci to, że tarkują ziemniaki na tarce, i odciskają wodę dodając tylko osadzającą się skrobię.Dodałam jajo i mąkę i tak powstały pyszne placki. Do tej pory miksowałam ziemniaki z resztą składników w moim TM, tym razem pełne poświęcenie i tarkowanie.Zapraszam serdecznie :-)Składniki:- 2 kg ziemniaków- 2 jajka- 5 łyżek mąki pszennej- 1,5 łyżeczki soli- olej ryżowy do smażenia OleofarmWykonanie:Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy, odstawiamy na pół godziny, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciskamy ziemniaki, ja zrobiłam to ręcznie, wodę wylewamy a do ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę i resztę soli, mieszamy. Na patelnię wlewamy olej ryżowy i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta łyżką i spłaszczamy placki, nie mają być grube. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu. Ja placki zjadłam same bez niczego, mój mąż z jogurtem i cukrem a syn z ketchupem. Były pyszne.


