Wykonanie
Obiecany torcik urodzinowy, który zrobiłam dla
męża. Pyszny, z kremem
daktylowym,
dżemem rabarbarowym i
bitą śmietaną. Bardzo wszystkim smakował. Przepis na
biszkopt jest na dużą prostokątną blaszkę, na tortownicę (26cm) należy zrobić z połowy podanych składników.Przepis na
biszkopt, który zawsze się udaje mam od Jadzi z przepisownii .
Biszkoptem się rzuca po upieczeniu i ciasto nie opada, zawsze jest puszyste.Zapraszam na kawałek :-)Składniki: na
biszkopt:- 10
jajek- 280 g
cukru- 200 g
mąki pszennej- 80 g
mąki ziemniaczanej- szczypta
soli na krem:- 1 opakowanie
serka mascarpone- 300 g
daktyli bez pestek Skworcudodatkowo:- 1 słoik
dżemu rabarbarowego- 600 g
śmietany kremówki 30%- paczka rurek oblanych
czekoladą- ozdoba do
tortów stokrotki-
orzechy pekan SkworcuWykonanie:Do wysokiej miski wkładamy same
białka i ubijamy ze szczyptą
soli, następnie jak będą już dobrze ubite dodajemy powoli
cukier i miksujemy. Dodajemy po jednym
żółtku i dalej miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dodajemy porcjami
mąki - pszenną i ziemniaczaną, najlepiej przesianą i miksujemy.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, nie wykładamy
boków, aby
biszkopt nam dobrze wyrósł.Wylewamy masę do blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół.Po upieczeniu wykładamy na podłogę koc lub ręcznik, wyjmujemy
biszkopt i rzucamy go na podłogę z 2-3
razy i wystawiamy do wystudzenia.Przygotowujemy krem -
daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny, odcedzamy i miksujemy na papkę ( ja zrobiłam to blenderem ) i mieszamy z
serkiem mascarpone.
Biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy (ja miałam
sok wiśniowy rozrobiony z
wodą i
nalewką wiśniową), na jednej części rozsmarowujemy
dżem, przykrywamy drugą częścią
biszkoptu, znowu nasączamy i wykładamy krem
daktylowy, przykrywamy trzecią częścią, nasączamy, boki trzeciej części
biszkoptu lekko odkrawamy i wciskamy rurki i obkładamy
bitą śmietaną.Dekorujemy
orzechami i stokrotkami.Schładzamy w lodówce.Smacznego :-)