ßßß
Obiecany torcik urodzinowy, który zrobiłam dla męża. Pyszny, z kremem daktylowym, dżemem rabarbarowym i bitą śmietaną. Bardzo wszystkim smakował. Przepis na biszkopt jest na dużą prostokątną blaszkę, na tortownicę (26cm) należy zrobić z połowy podanych składników.Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje mam od Jadzi z przepisownii . Biszkoptem się rzuca po upieczeniu i ciasto nie opada, zawsze jest puszyste.Zapraszam na kawałek :-)Składniki: na biszkopt:- 10 jajek- 280 g cukru- 200 g mąki pszennej- 80 g mąki ziemniaczanej- szczypta soli na krem:- 1 opakowanie serka mascarpone- 300 g daktyli bez pestek Skworcudodatkowo:- 1 słoik dżemu rabarbarowego- 600 g śmietany kremówki 30%- paczka rurek oblanych czekoladą- ozdoba do tortów stokrotki- orzechy pekan SkworcuWykonanie:Do wysokiej miski wkładamy same białka i ubijamy ze szczyptą soli, następnie jak będą już dobrze ubite dodajemy powoli cukier i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dodajemy porcjami mąki - pszenną i ziemniaczaną, najlepiej przesianą i miksujemy.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, nie wykładamy boków, aby biszkopt nam dobrze wyrósł.Wylewamy masę do blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół.Po upieczeniu wykładamy na podłogę koc lub ręcznik, wyjmujemy biszkopt i rzucamy go na podłogę z 2-3 razy i wystawiamy do wystudzenia.Przygotowujemy krem - daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny, odcedzamy i miksujemy na papkę ( ja zrobiłam to blenderem ) i mieszamy z serkiem mascarpone.Biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy (ja miałam sok wiśniowy rozrobiony z wodą i nalewką wiśniową), na jednej części rozsmarowujemy dżem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, znowu nasączamy i wykładamy krem daktylowy, przykrywamy trzecią częścią, nasączamy, boki trzeciej części biszkoptu lekko odkrawamy i wciskamy rurki i obkładamy bitą śmietaną.Dekorujemy orzechami i stokrotkami.Schładzamy w lodówce.Smacznego :-)



