Wykonanie
Fantastyczny
biszkopt do
tortów i ciast. Idealnie puszysty i mięciuteńki. Nie wymaga ponczowania. Upieczony bez dodatku
proszku do pieczenia, a i tak zawsze się udaje. Jedynym warunkiem jest... rzucenie nim z wysokości ok. 60 cm do czego długo nie mogłam się przekonać. Zaryzykowałam i teraz z czystym sumieniem gorąco Wam polecam. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki dostosowałam do różnych wymiarów tortownic w zależności od potrzeb ;) Polecam baaardzo :)Składniki na tortownicę 22-24 cm5
jajekszczypta
soli3/4 szkl (160g)
cukru3/4 szkl (100g)
mąki pszennej tortowej1/4 szkl (35g)
mąki ziemniaczanejSkładniki na tortownicę 26-28 cm7
jajekszczypta
soli1 szkl. (203g)
cukru1 szkl. (127g)
mąki pszennej tortowej1/3 szkl (45g)
mąki ziemniaczanejSkładniki na blachę 25x35cm10
jajekszczypta
soli1,5 szkl (320g)
cukru1,5 szk. (200g)
mąki pszennej tortowej1/2 szkl (70g)
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka. Obydwie przesiane i wymieszane
mąki dodawać stopniowo i mieszać szpatułką lub bardzo delikatnie robotem na najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,
boków nie natłuszczać i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3-4 blaty. Przekładać ulubionymi masami.Smacznego :)