ßßß Cookit - przepis na Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

nazwa

Wykonanie

Fantastyczny biszkopt do tortów i ciast. Idealnie puszysty i mięciuteńki. Nie wymaga ponczowania. Upieczony bez dodatku proszku do pieczenia, a i tak zawsze się udaje. Jedynym warunkiem jest... rzucenie nim z wysokości ok. 60 cm do czego długo nie mogłam się przekonać. Zaryzykowałam i teraz z czystym sumieniem gorąco Wam polecam. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki dostosowałam do różnych wymiarów tortownic w zależności od potrzeb ;) Polecam baaardzo :)
Składniki na tortownicę 22-24 cm
5 jajek
szczypta soli
3/4 szkl (160g) cukru
3/4 szkl (100g) mąki pszennej tortowej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej
Składniki na tortownicę 26-28 cm
7 jajek
szczypta soli
1 szkl. (203g) cukru
1 szkl. (127g) mąki pszennej tortowej
1/3 szkl (45g) mąki ziemniaczanej
Składniki na blachę 25x35cm
10 jajek
szczypta soli
1,5 szkl (320g) cukru
1,5 szk. (200g) mąki pszennej tortowej
1/2 szkl (70g) mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Obydwie przesiane i wymieszane mąki dodawać stopniowo i mieszać szpatułką lub bardzo delikatnie robotem na najniższych obrotach.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3-4 blaty. Przekładać ulubionymi masami.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/01/biszkopt-rzucany.html