Wykonanie
Biszkopt z tego przepisu nie opada, zawsze pięknie rośnie, po przekrojeniu nie kruszy się. Cała tajemnica tkwi w tym, że część
mąki pszennej zastępuje się
mąką ziemniaczaną.Składniki:7
jajek L1 szklanka
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1 , 5 łyżeczki proszkuszczypta
soli1 szklanka
cukru1. Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier i
żółtka.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i
proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie partiami wsypujemy do masy jajecznej. Całość mieszamy delikatnie
łopatką.2.
Biszkopt przelewamy do formy o średnicy ok 25 cm, wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Masę
biszkoptową wyrównujemy, a następnie z wysokości ok 30 cm upuszczamy tortownice na blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.3.
Biszkopt pieczemy 35 - 40 minut w 170*C bez termoobiegu. Zaraz po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika i z wysokości ok 30 cm znów upuszczamy na blat. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt z tortownicy tej wielkości da się podzielić na 3 części. Z większej ( 30 cm ) już tylko na dwie :)