Wykonanie
Długo myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort
kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany)
biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na
mleczku kokosowym i
serku mascarpone, a całość zwieńczona
płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać na jednym kawałku!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cmSkładniki:Na
biszkopt6
jajekNiepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków lub zwykłego
cukru¼ szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
mąki pszennejKrem
kokosowy:2 puszki
mleczka kokosowego (po 400g)350g
serka mascarpone300ml
śmietany kremówki 30%200g
białej czekolady (2 tabliczki)100g
wiórków kokosowychWykończenie
tortuHerbata z łyżeczką
aromatu migdałowego (szklanka)100g
płatków migdałów50g
wiórków kokosowychDzień wcześniej:
Mleczko kokosowe należy schłodzić w lodówce. Następnie wyciągamy z lodówki, otwieramy i zbieramy powstałą
śmietanę do garnuszka. Na dnie powinna zostać
woda kokosowa, ona nam nie będzie potrzebna. Do garnuszka dodajemy
śmietanę kremówkę, a całość ustawiamy na gazie. Podgrzewamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Wrzucamy połamaną
czekoladę i na chwilkę odstawiamy na bok. Następnie mieszamy całość i pozostawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówkiMożemy również upiec
biszkopt albo zostawić to na następny dzień.
W dniu pieczenia:Przygotowanie
biszkoptu:
Białka oddzielamy od
żółtek. Następnie ubijamy je na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier nie przerywając miksowania. Dodajemy pojedynczo
żółtka oraz przesiewamy oba rodzaje mąk (cały czas miksując na niskich obrotach). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką
makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: Krem wyciągamy z lodówki, dodajemy do niego
serek mascarpone i całość miksujemy. Kiedy nie będzie już grudek
serka mascarpone dorzucamy odmierzone
wiórki kokosowe i miksujemy do momentu połączenia składników.
Wykonanie
tortu:
Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor.
Biszkopt przecinamy na trzy blaty. Jeden układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki
herbaty. Na to układamy 1/3 kremu i kolejny
biszkopt. Patrzymy, czy jest równo. Nasączamy
biszkopt i ponownie układamy 1/3 kremu. Układamy kolejny
biszkopt, lekko dociskamy i wyrównujemy. Nasączamy go pozostałą
herbatą. Następnie kremem smarujemy wierzch oraz boki
tortu. Brzegi
tortu obsypujemy
płatkami migdałów. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Możemy dodać listek
mięty dla ozdoby. Tort umieszczamy w lodówce. Smacznego :)