Wykonanie
POTRZEBNE SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)30-35 dkg filetu z
łososia1 duże
mango (albo 2 małe)200 g
ryżu3/4
kukurydzy z puszki1
czerwona cebula1 cm świeżego
imbiru1
limonkapęczek
kolendry2 łyżeczki
curry2 łyżki
śmietany (18%)
ostra paprykaświeżo zmielony
pieprzsólPRZYGOTOWANIEosolić i zagotować
wodę i ugotować w niej
ryż (może być w saszetkach). Kiedy odsączymy
ryż z
wody, dodajemy do niego około 2 łyżeczki
curry, mieszamy.
Curry zabarwi
ryż na
pomarańczowo i nada mu charakterystyczny dla kuchni hinduskiej smak :)
łososia podzielić na 2 równe porcje, oprószyć
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i skropić
sokiem z połowy
limonki. Rozgrzać na patelni grillującej (najlepsza do ryb)
oliwę i podsmażyć
rybę z dwóch stron (wychodzi ok. 2-3 minut na stronę, wówczas
łosoś będzie smaczny i jędrny),sos : obrać
mango ze skórki i odkroić miąższ od pestki. Dodać starty
imbir i
ostrą paprykę (wg uznania, ja dodaję około pół łyżeczki, ale ja lubię pikantne dania). Wszystko razem zblendować tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dodać do niej 2 łyżki
śmietany i zamieszać. Sos gotowy,
sałatka:
kukurydzę z puszki odsączyć i wsypać do miski. Dodać drobno pokrojoną
czerwoną cebulę i posiekaną
kolendrę. Wszystko razem zamieszać,wszystkie składniki dania nałożyć na talerz,
łososia udekorować listkami
kolendry i jeszcze raz przed jedzeniem skropić
limonką.To danie smakuje wyśmienicie w całości, dlatego polecam je robić w takiej konfiguracji, jednak zdaję sobie sprawę, że każdy kto lubi gotować zawsze dodaje coś od siebie ;) Pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO :)
