ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ Z SOSEM Z MANGO

ŁOSOŚ Z SOSEM Z MANGO

nazwa

Wykonanie

POTRZEBNE SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)
30-35 dkg filetu z łososia
1 duże mango (albo 2 małe)
200 g ryżu
3/4 kukurydzy z puszki
1 czerwona cebula
1 cm świeżego imbiru
1 limonka
pęczek kolendry
2 łyżeczki curry
2 łyżki śmietany (18%)
ostra papryka
świeżo zmielony pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE
osolić i zagotować wodę i ugotować w niej ryż (może być w saszetkach). Kiedy odsączymy ryż z wody, dodajemy do niego około 2 łyżeczki curry, mieszamy. Curry zabarwi ryż na pomarańczowo i nada mu charakterystyczny dla kuchni hinduskiej smak :)
łososia podzielić na 2 równe porcje, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i skropić sokiem z połowy limonki. Rozgrzać na patelni grillującej (najlepsza do ryb) oliwę i podsmażyć rybę z dwóch stron (wychodzi ok. 2-3 minut na stronę, wówczas łosoś będzie smaczny i jędrny),
sos : obrać mango ze skórki i odkroić miąższ od pestki. Dodać starty imbir i ostrą paprykę (wg uznania, ja dodaję około pół łyżeczki, ale ja lubię pikantne dania). Wszystko razem zblendować tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dodać do niej 2 łyżki śmietany i zamieszać. Sos gotowy,
sałatka: kukurydzę z puszki odsączyć i wsypać do miski. Dodać drobno pokrojoną czerwoną cebulę i posiekaną kolendrę. Wszystko razem zamieszać,
wszystkie składniki dania nałożyć na talerz, łososia udekorować listkami kolendry i jeszcze raz przed jedzeniem skropić limonką.
To danie smakuje wyśmienicie w całości, dlatego polecam je robić w takiej konfiguracji, jednak zdaję sobie sprawę, że każdy kto lubi gotować zawsze dodaje coś od siebie ;) Pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/losos-z-sosem-z-mango