ßßß
Szybki i bardzo prosty przepis na łososia. Połączenie imbiru i limonki nadaje rybie oryginalnego, orientalnego i orzeźwiającego smaku. Fajna odmiana zwykłego tradycyjnego łososia pieczonego w piekarniku. Jak dla mnie rewelacja :}Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 10 minutSkładniki:2 dzwonka z łososia1/2 łyżki startego świeżego imbirusok i skórka z 1/2 limonki20 g masła2 łyżki śmietanysól i pieprzŁososia układamy na folii, posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 10 minut w temp. 200*C.Myjemy limonkę, wyciskamy sok a skórkę ( bez białej części) kroimy w cieniutkie paseczki. Imbir ścieramy na tarce.Na małym ogniu podgrzewamy masło, dodajemy imbir, sok, skórkę z limonki i śmietanę.Podgrzewamy wszystko kilka minut. Wyjmujemy łososia i polewamy sosem. Podajemy z ryżem.