Wykonanie

Szybki i bardzo prosty przepis na
łososia. Połączenie
imbiru i
limonki nadaje rybie oryginalnego, orientalnego i orzeźwiającego smaku. Fajna odmiana zwykłego tradycyjnego
łososia pieczonego w piekarniku. Jak dla mnie rewelacja :}Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 10 minutSkładniki:2 dzwonka z
łososia1/2 łyżki startego świeżego
imbirusok i skórka z 1/2
limonki20 g
masła2 łyżki
śmietanysól i
pieprzŁososia układamy na folii, posypujemy
solą i
pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 10 minut w temp. 200*C.Myjemy
limonkę, wyciskamy sok a skórkę ( bez białej części) kroimy w cieniutkie paseczki.
Imbir ścieramy na tarce.Na małym ogniu podgrzewamy
masło, dodajemy
imbir, sok, skórkę z
limonki i
śmietanę.Podgrzewamy wszystko kilka minut. Wyjmujemy
łososia i polewamy sosem. Podajemy z
ryżem.
