Wykonanie

Te lekkie i delikatne w smaku placuszki nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z
brzoskwiniami lub
bananami zatopionymi w cieście. Ciasto równie dobrze sprawdza się w roli naleśników :)Składniki: (2-3 porcje)200g
mąki50g
płatków migdałowych1
jajko150ml
mleka 0,5%1 łyżeczka
proszku do pieczenia50g słodziku w proszku Sussina Gold150g
serka Danio light
Wanilia100g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
oliwy z oliwekDo dzieła:
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego
oliwę,
jajko,
serek Danio,
mleko i
płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do
jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu.
Jogurt mieszamy z ziarenkami
wanilii lub
cukrem waniliowym i polewamy nim placki.
Truskawki kroimy w plasterki i dowolnie instalujemy na talerzu :) Smacznego!Rada:Placuszki z jednej strony, na początku smażymy ok. 10-15 sekund - po przewróceniu wystarczy im dosłownie 4-5 sekund aby były gotowe :)Jeśli robicie duuużą wieżę placuszkową - warto posmarować co drugi placek
jogurtem, aby ciasto było bardziej wilgotne :)