ßßß Cookit - przepis na Waniliowe placuszki z truskawkami

Waniliowe placuszki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Te lekkie i delikatne w smaku placuszki nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z brzoskwiniami lub bananami zatopionymi w cieście. Ciasto równie dobrze sprawdza się w roli naleśników :)
Składniki: (2-3 porcje)
200g mąki
50g płatków migdałowych
1 jajko
150ml mleka 0,5%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g słodziku w proszku Sussina Gold
150g serka Danio light Wanilia
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Do dzieła:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i polewamy nim placki. Truskawki kroimy w plasterki i dowolnie instalujemy na talerzu :) Smacznego!
Rada:
Placuszki z jednej strony, na początku smażymy ok. 10-15 sekund - po przewróceniu wystarczy im dosłownie 4-5 sekund aby były gotowe :)
Jeśli robicie duuużą wieżę placuszkową - warto posmarować co drugi placek jogurtem, aby ciasto było bardziej wilgotne :)
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2012/05/waniliowe-placuszki-z-truskawkami.html