Wykonanie

Uwielbiam słodkie, a w szczególności muffinki, kocham je za ich podzielność i prostotę wykonania. Dzisiaj zapraszam na muffinki
kakaowe nadziane
budyniem.Składniki:250g
mąki3/4 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
oliwy1 szklanka
mleka2
jajka1 opakowanie budyniu
waniliowego0,3 litra
mleka do budyniuWartość kaloryczna jednej muffinki około 280 kcalWykonanie:
Budyń gotujemy w 0,3 litra
mleka aby był gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia.Suche składniki:
mąkę,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.W drugiej misce mieszamy składniki mokre:
oliwę,
mleko,
jajka. Następnie składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Foremki do babeczek napełniamy w 1/3 wysokości masą ciasta. Następnie do każdej foremki dodajemy 2 łyżeczki budyniu
waniliowego. Na koniec resztą ciasta pokrywamy masę budyniową.Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.Z przepisu wychodzi około 12 – 15 przepysznych babeczek.
