ßßß Cookit - przepis na Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu

Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu

nazwa

Wykonanie

Od miesiąca moja kuchnia pełna jest wielkich cukinii :) Dlaczego pełna i dlaczego wielkich?
Ah, znajomi znajomych (...) mojej mamy mają swój ogródek - i uwielbiają uprawiać warzywa - olbrzymy :)
Nie popieram takich powojennych nawyków ale cóż, niektórych nie przekona się do tego, że małe znaczy świeże i DOJRZAŁE :) A na dokładkę moja najwspanialsza mama spontanicznie i z uśmiechem przyjmuje każdy prezent i wszystkie te wiktuały przynosi do mnie :)
Mam więc dla Was kilka propozycji: co zrobić z cukinii na późno-letni obiad lub obiadokolację :) Przepisy odkryte w Lawendowym Domu i zmienione na smak mojej kuchni :)
Składniki:
Placki:
1 cukinia (ok.600g) - u mnie było 2,5kg! :))
2 jajka
5-7 łyżek mąki Pełne Ziarno Lubella
1 duża cebula
sól i świeżo mielony pieprz
oliwa do smażenia
Sos:
duży kubek jogurtu naturalnego (370g.)
5 ząbków czosnku
10 listków świeżej bazylii
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
Bonus: ja do sosu dodałam pokrojoną w cienkie talaki kiełbaskę śląską, aby danie było bardziej treściwe :) Możecie ten składnik zastąpić dowolnym mięsem - poza mielonym, lub pominąć.
Do dzieła:
Cukinię dokładnie szorujemy i przecieramy przez tarkę o dużych oczkach. Ważne, aby warzywa nie obierać. Cebulę kroimy drobno w kosteczkę lub również przecieramy przez duże oczka.
Ja w związku z tym, że jeszcze przez tydzień pławię się w luksusach domowej kuchni - użyłam miksera. Warzywa łączymy, dodajemy mąkę, jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składni się połączą, przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli nie posiadacie takich wynalazków możecie go pokroić w drobną kosteczkę i rozgnieść bokiem płaskiego noża :) Bazylie kroimy w paski i razem z przyprawami dodajemy do jogurtu.
Ja swoje plaski porządnie smarowałam w środku sosem i składałam na pół - Wy równie dobrze możecie podać je w formie naleśników :) Decyzja należy do Was! :)
Ah tak - do placków podałam bułgarskie białe, półwytrawne wino Chateau Menada Chardonnay ale równie dobrze będzie pasowało gruzińskie białe, wytrawne wino Marani Tsinandali :)
W związku z tym, że to mój ostatni tydzień w rodzinnym domu - razem z mamą sporo rozrabiamy i tym razem pozwoliłyśmy sobie na słodką chwilę! :))
A oto i ona - Lodowy Deser! :)
Co potrzeba? Kieliszek do wody :D, waniliowe lody GRYCAN'a oraz odrobina syropu malinowego i listek mięty. Ta da!
MOJA WIELKA PROŚBA! :)
Kochani, jeśli podoba Wam się mój blog, zaglądacie tu czasem, a już tym bardziej - jeśli skorzystaliście z któregoś z moim przepisów - gorąco proszę Was o komentarze! Napiszcie mi czy Wam smakowało lub zostawcie propozycję - co można zmienić aby danie było lepsze :)) To naprawdę zajmuje dwie minutki, a znaczy dla mnie bardzo wiele! Wystarczy kliknąć na link KOMENTARZE pod każdym z postów i dodać komentarz nawet jako "Anonimowy" podpisując się tylko pod wypowiedzią, jeśli nie posiadacie konta na żadnym z wymienionych portali :)
Z góry wielkie dzięki i Smacznego! :)
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2011/09/placek-z-cukinii-peen-jogurtowo.html