Wykonanie
Przepis jest bardzo podobny do poprzedniego. Różni się jedynie lekko gramaturą niektórych składników oraz dodałam
czerwoną paprykę konserwową. Dlaczego więc dodaję nowy post? Otóż na dole znajdziecie filmik, w którym opieram się na tych proporcjach i składnikach. Nie chciałam by filmik różnił się choć takimi małymi szczegółami od tych, które wpisałam w post :)

Składniki:130g
gotowanej szynki lub innej
wędliny,1
cebula,garść zielonej
pietruszki,
szczypiorek,2 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany 18%,1
jajko,140g
startego sera żółtego,3 kawałki
czerwonej papryki konserwowej,
pieprz i
sól do smaku,opakowanie
ciasta francuskiego.Przygotowanie:

Przygotować wszystkie składniki:
Białko oddzielić od
żółtka.
Paprykę,
szynkę i
szczypiorek pokroić.
Cebulę pokroić w mniejszą kostkę.
Natkę pietruszki posiekać.W misce wymieszać razem
starty ser żółty,
paprykę szynkę,
szczypiorek,
natkę pietruszki,
śmietanę,
białko. Doprawić
solą i
pieprzem.Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.
Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200-220 stopni C ( ja podczas pieczenia temp. sobie ją reguluję by ślimaczki były bardziej podpieczone). Piec od 15 do 20 minut.Smacznego!!!