ßßß

Uwielbiam chodzić na grzyby, obierać, a już najbardziej je jeść :-). Przez ostatnie deszcze jest ich sporo w naszych lasach. Ale ja niestety nie byłam ich nazbierać. Za to dostałam sporą kupkę w prezencie. Postanowiłam zrobić takie malutkie paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane duszonymi kurkami. Praca została podzielona. Ja zrobiłam farsz, a moja córcia zajęła się resztą. Zniknęły w expresowym tempie. Na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcia:-).Składniki:
0,5 kg kurek,1 duża cebula,1 pęczek pietruszki,1 pęczek szczypioru,1 łyżka masła,gotowe ciasto francuskie,1 jajko,sól, pieprz.Przygotowanie:Kurki dokładnie umyć, ja płuczę 2 razy. Jeśli są stosunkowo czyste, wystarczy je suchym ręcznikiem papierowym oczyścić. Zazwyczaj mniejszych nie kroję, a większe grzyby na pół, jednak do farszu najlepiej pokroić drobniej. Smażyć na maśle do momentu, aż woda wyparuje. Wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodać szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić pieprzem i solą .Gotowe ciasto francuskie rozłożyć i rozwałkować na stolnicy. Nożem wykrajać prostokąty. Na połowę ułożyć farsz, dociskając ciasto widelcem zlepić brzegi. Gotowe paszteciki ułożyć na papierze pergaminowym. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C do zrumienienia.


Przepis dodany do akcji: