Wykonanie
Uwielbiam chodzić na
grzyby, obierać, a już najbardziej je jeść :-). Przez ostatnie deszcze jest ich sporo w naszych lasach. Ale ja niestety nie byłam ich nazbierać. Za to dostałam sporą kupkę w prezencie. Postanowiłam zrobić takie malutkie paszteciki z
ciasta francuskiego nadziewane duszonymi
kurkami. Praca została podzielona. Ja zrobiłam farsz, a moja córcia zajęła się resztą. Zniknęły w expresowym tempie. Na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcia:-).Składniki:
0,5 kg
kurek,1 duża
cebula,1 pęczek
pietruszki,1 pęczek
szczypioru,1 łyżka
masła,gotowe
ciasto francuskie,1
jajko,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, ja płuczę 2
razy. Jeśli są stosunkowo czyste, wystarczy je suchym ręcznikiem papierowym oczyścić. Zazwyczaj mniejszych nie kroję, a większe
grzyby na pół, jednak do farszu najlepiej pokroić drobniej. Smażyć na
maśle do momentu, aż
woda wyparuje. Wrzucić
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodać
szczypiorek i
natkę pietruszki. Doprawić
pieprzem i
solą .Gotowe
ciasto francuskie rozłożyć i rozwałkować na stolnicy. Nożem wykrajać prostokąty. Na połowę ułożyć farsz, dociskając ciasto widelcem zlepić brzegi. Gotowe paszteciki ułożyć na papierze pergaminowym. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C do zrumienienia.
Przepis dodany do akcji: