Wykonanie

Tę nazwę wymyśliłam sobie na potrzeby mojego bloga, bo chociaż często przygotowuję
ciasto francuskie w ten i podobny sposób, to nigdy wcześniej nie zastanawiałem się jak nazwać to, co wszyscy jedzą z takim apetytem. A ta nazwa jakoś mi pasuje, bo i wyglądem i smakiem przypominają małe pizze. Niby pizzerinki przygotowuje się równie szybko co zjada i są fantastycznym pomysłem na kolację, albo na przekąskę podczas większego spotkania. Świetnie nadają się też jako przekąska do
piwa ;-) Najlepsze są na gorąco, ale zimne też nadają się do zjedzenia.SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego200 g
szynki (lub innej
wędliny)200 g
sera żółtegopęczek zielonej
pietruszkiSzynkę kroimy w cienkie paseczki lub w kostkę,
ser trzemy na tarce o dużych oczkach,
pietruszkę siekamy (tylko listki, łodyżki nie będą nam potrzebne).
Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wszystkie składniki nadzienia zostawiając na brzegu trochę wolnego miejsca - dzięki temu po zwinięciu lepiej Wam się sklei i farsz nie będzie się wysypywał. Następnie zwijamy ciasto jak roladę zaczynając od brzegu gdzie leży ciasto, a kończąc pustym brzegiem. Teraz kroimy roladę w plastry grubości ok. 2,5 - 3 cm i układamy na blasze przekrojem do góry.

Pieczemy ok. 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego!P.S.Plastry podczas pieczenia nieco opadają przez co tworzą się z nich małe placki:-)W innej wersji zamiast
wędliny i
pietruszki daję podsmażoną
cebulę doprawioną
solą i
pieprzem i wychodzą cebularze :-)