Wykonanie
Click here for the recipe in English
Jajka zapiekane w
szynce – proste, pyszne i idealne do podania w niedzielny, leniwy poranek. Dodatkowo fajny sposób na wykorzystanie formy do muffinów . Zamiast robić zwykła jajecznicę, z tych samych składników można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego – zapiec w piekarniku i zachwycić wszystkich, którzy razem z
Wami zasiądą do stołu. Zdecydowanie polecam!
Co nam będzie potrzebne (na 4 porcje):- 4 kawałki dobrej
szynki- 2
jajka- 100 g
startego sera- spory kawałek
czerwonej papryki-
szczypiorek-
sól i mielony
pieprz do smaku-
olej do wysmarowania foremki (jeśli używacie formy silikonowej, nie jest to konieczne)Przygotowanie:Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki i rozgrzewamy piekarnik do 200°C
Siekamy
szczypiorek (około pół pęczka),
paprykę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2
jajka,
starty ser, szczyptę (tak na końcówkę noża)
soli i
pieprzu, mieszamy wszystko razem
Do kubeczków w foremce wkładamy po kawałku
szynki (wnętrze kubeczków trzeba najpierw wysmarować niewielką ilością
oleju, żeby
jajko się nie przyklejało, chyba, że używacie formy silikonowej, wtedy nie jest to konieczne), jeśli chcecie, aby mieszanina
jajek nie wypłynęła na zewnątrz
szynki, kawałki powinny być w całości, bez żadnych dziurek, chociaż mi osobiście
jajko na zewnątrz nie przeszkadza
Do kubeczków wyłożonych
szynką nakładamy mieszaninę z
jajek (do wysokości ok. 2/3 kubeczka – w czasie pieczenia mieszanina nieco urośnie)
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut, aż
szynka się przybrązowi, a
jajka nie będą płynne
Podoba Wam się ten przepis? Jeśli tak, koniecznie
dajcie znać! :)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments