ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki szynkowe ( przepis drugi)

Ślimaczki szynkowe ( przepis drugi)

nazwa

Wykonanie

Przepis jest bardzo podobny do poprzedniego. Różni się jedynie lekko gramaturą niektórych składników oraz dodałam czerwoną paprykę konserwową. Dlaczego więc dodaję nowy post? Otóż na dole znajdziecie filmik, w którym opieram się na tych proporcjach i składnikach. Nie chciałam by filmik różnił się choć takimi małymi szczegółami od tych, które wpisałam w post :)
Składniki:
130g gotowanej szynki lub innej wędliny,
1 cebula,
garść zielonej pietruszki,
szczypiorek,
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%,
1 jajko,
140g startego sera żółtego,
3 kawałki czerwonej papryki konserwowej,
pieprz i sól do smaku,
opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę, szynkę i szczypiorek pokroić. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200-220 stopni C ( ja podczas pieczenia temp. sobie ją reguluję by ślimaczki były bardziej podpieczone). Piec od 15 do 20 minut.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/01/slimaczki-szynkowe-przepis-drugi.html