Wykonanie


Składniki:470g
piersi kurczaka,2 łyżki
przyprawy do gyrosa,2
cebule,1 łyżka
masła,2 ząbki
czosnku,1 szklanka
ryżu (225g),350g
pieczarek,2 świeże
papryki ( żółta i czerwona),230g
startego sera żółtego,
sól,
pieprz,
olej,4 łyżki
majonezu,4 łyżki
ketchupu.Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami
oleju i dwiema łyżkami
przyprawy do gyrosa. Podsmażyć.

1
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na jednej niedużej łyżce
masła z wyciśniętym
czosnkiem. Gdy
cebula zmięknie dodać
ryż i zalać
wodą ( 2 i 1/2 szklanki). Trzymać na ogniu do momentu gdy nie będzie już
wody, od czasu do czasu zamieszać.
Pieczarki i
cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na bardzo małej ilości
oleju z
solą i
pieprzem ( delikatnie przyprawić, nie za mocno). Dodać pokrojone w paski
papryki i chwilę razem poddusić.

4 łyżki
majonezu wymieszać razem z 4 łyżkami
ketchupu.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami:- połowa
ryżu,-
majonez z
ketchupem,-
mięso,- połowa
sera żółtego,- druga połowa
ryżu,- druga połowa
majonezu z
ketchupem,-
pieczarki z
papryką,- druga połowa
sera żółtego.

Naczynie żaroodporne przykryć i piec z w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach C ok.30min.



Smacznego!!!