ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z gulaszem.

Placki ziemniaczane z gulaszem.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Gulasz:
1kg łopatki,
2 cebule,
4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej),
vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka,
olej do smażenia.
15 ziemniaków,
2 cebule,
5 łyżek mąki pszennej,
2 jajka,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Ponadto:
śmietana 18%.
Przygotowanie:
Gulasz:
Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Dodać vegetę, pieprz i paprykę czerwoną. Mocno podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Najlepiej patelnię (na, której było smażone mięso)zalać gorącą, przegotowaną wodą i wlać ją do garnka. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie spróbować wodę, sprawdzić czy nie ma potrzeby doprawienia do smaku. Gdy mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć. Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć.
Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.
Gotowe placki podawać z gulaszem i łyżką śmietany.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/07/placki-ziemniaczane-z-gulaszem.html