Wykonanie

Składniki:Gulasz:1kg
łopatki,2
cebule,4-5 czubatych widelców
mąki pszennej ( ja używam tortowej),
vegeta (można użyć samej
soli lub
przyprawy uniwersalnej),
pieprz,
papryka czerwona słodka,
olej do smażenia.15
ziemniaków,2
cebule,5 łyżek
mąki pszennej,2
jajka,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.Ponadto:
śmietana 18%.Przygotowanie:Gulasz:
Łopatkę pokroić w większą kostkę.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Dodać
vegetę,
pieprz i
paprykę czerwoną. Mocno podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać
wodą. Najlepiej patelnię (na, której było smażone
mięso)zalać gorącą, przegotowaną
wodą i wlać ją do garnka. Dusić do momentu aż
mięso będzie miękkie. W międzyczasie spróbować
wodę, sprawdzić czy nie ma potrzeby doprawienia do smaku. Gdy
mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej
wody wymieszać z
mąką i powoli wlewać do
mięsa, cały czas mieszając. Gdy
sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować.Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć.
Cebule obrać i zetrzeć. Wymieszać z
jajkami i
mąką. Posolić i popieprzyć.

Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.

Gotowe placki podawać z gulaszem i łyżką
śmietany.Smacznego!!!