Wykonanie
Parę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto
czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy - Dzień Ojca. Smakuje wszystkim i ja jestem szczęśliwa, gdyż wyszedł mi mój pierwszy sernik.

Składniki:1.115g niesolonego
masła,115g
czekolady bez żadnych dodatków,200g
cukru pudru ( w przepisie podany był caster sugar, czyli drobniejszy
cukier ale ja dałam polski
cukier puder i icing sugar - takie akurat miałam w domu),2
jajka, roztrzepać widelcem,50ml
mleka,115g
mąki pszennej + odrobina
mąki do posypania formy.2.500g
miękkiego sera,125g
cukru pudru,3
jajka, roztrzepać widelcem,1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,125g
naturalnego jogurtu.Ponadto:
czekolada - rozpuszczona do polania.Przygotowanie:1. Tortownicę o średnicy 23cm posmarować
masłem o obsypać
mąką.2. W rondelku na małym ogniu roztopić
masło z
czekoladą, często mieszać - do momentu aż będzie gładkie. Zdjąć z palnika i wymieszać z
cukrem pudrem.3. Dodać
jajko i
mleko, dobrze wymieszać. Dodać
mąkę i wymieszać aż masa będzie gładka. Gotową masę wlać do formy.4. Piekarnik rozgrzać do 180stopni i piec 25min. Wyjąć z piekarnika, przygotować masę
serową. Temp. zmniejszyć do 160stopni.5. W misce wymieszać razem
miękki ser,
cukier puder,
jajka i
wanilię. Mieszać do momentu aż będzie gładkie. Dodać
jogurt i dalej mieszać. Wlać do formy na pierwszą warstwę. Piec w 160stopniach ok.45-55min. ( ja piekłam równe 55min.).6. Nożem obkroić dookoła formy i poluzować. Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Chłodzić w lodówce ok.4h lub przez noc. Podawać polane
czekoladą.

Smacznego!!!