ßßß
Czego potrzebujesz?(inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-piaskowa-jak-puch---bezglutenowa)- 320 g mąki ziemniaczej- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 5 całych jajek- 200 g masła- 1 szklanka cukru pudru- aromat, np. waniliowyForemkę do babki (taką, która ma co najmniej 2,5l pojemności) natłuszczamy masłem i wysypujemy mąką - ja użyłam mąki migdałowej.W pierwszej kolejności ubijamy jajka mikserem na gładką puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia cały czas mieszając. Alternatywnie dolewamy kilka kropel aromatu. Następnie do całości stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując - powstaje gładka, delikatna masa, która już wygląda niesamowicie apetycznie!
W tym czasie roztapiamy masło w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Roztopione masło powoli dolewamy do powstałej już masy, jednocześnie miksując. Tak powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika.


Babkę pieczemy około 1 godziny, w temperaturze 170 st. Uwaga - rośnie intensywnie! :)Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy, dopiero potem zabieramy się za polewę.
Polewa:- 2 łyżki mleka- 100 g białej czekolady- 20 g masłaSkładniki wrzucamy do małego garnuszka, roztapiamy i polewamy ostudzoną już babkę. Gotowe :)
Coraz bardziej nie mogę się doczekać niedzieli...!