Wykonanie
Jest jeszcze jedna rzecz, którą jadam tylko na Wielkanoc - gotowana babka z
czekoladową polewą.Ale niestety, ani babki, ani
czekoladowej polewy jeść nie
mogę, bo w jednym jest pszenica, a w drugim
kakao, czyli kolejny AZS-owy zakaz.Udało mi się jednak znaleźć przepis na babkę piaskową z samej
mąki ziemniaczanej. A polewa? Jak nie z
mlecznej czekolady, to
czemu nie z białej? W końcu tam
kakaa nie ma. No to jazda!

Czego potrzebujesz?(inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-piaskowa-jak-puch---bezglutenowa)- 320 g
mąki ziemniaczej- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- 5 całych
jajek- 200 g
masła- 1 szklanka
cukru pudru- aromat, np.
waniliowyForemkę do babki (taką, która ma co najmniej 2,5l pojemności) natłuszczamy
masłem i wysypujemy
mąką - ja użyłam
mąki migdałowej.W pierwszej kolejności ubijamy
jajka mikserem na gładką puszystą masę, stopniowo dodajemy
cukier puder i
proszek do pieczenia cały czas mieszając. Alternatywnie dolewamy kilka kropel aromatu. Następnie do całości stopniowo dosypujemy
mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując - powstaje gładka, delikatna masa, która już wygląda niesamowicie apetycznie!


W tym czasie roztapiamy
masło w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Roztopione
masło powoli dolewamy do powstałej już masy, jednocześnie miksując. Tak powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika.




Babkę pieczemy około 1 godziny, w temperaturze 170 st. Uwaga - rośnie intensywnie! :)Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy, dopiero
potem zabieramy się za polewę.

Polewa:- 2 łyżki
mleka- 100 g
białej czekolady- 20 g
masłaSkładniki wrzucamy do małego garnuszka, roztapiamy i polewamy ostudzoną już babkę. Gotowe :)

Coraz bardziej nie
mogę się doczekać niedzieli...!