Wykonanie
Krupnik, to kolejna bardzo dobra zupa, którą u mnie w domu z chęcią zjadamy.

Składniki ( na 4l
wody):3 pałki
kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus),1 duża
pietruszka,kawałek
selera,
por,5 większych
marchwi,7-8 średnich
ziemniaków,pół szklanki
kaszy jęczmiennej ( średniej),świeża
pietruszka,
sól,
pieprz, trzy ziarenka
ziela angielskiego, dwa
listki laurowe,ewentualnie
kostka rosołowa drobiowa.Przygotowanie:

Pałki
kurczaka zalać
wodą i gotować na średnim ogniu, szumować. W
między czasie przygotować warzywa.
Pietruszkę,
seler,
marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Por drobno pokroić.
Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy
wywar jest zszumowany, można dodać warzywa i
przyprawy. Cały czas gotować na średnim ogniu.
Kaszę przelać zimną
wodą, dodać gdy warzywa będą już miękkie. Chwilę jeszcze pogotować.
Pietruszkę posiekać i podawać bezpośrednio na talerz.Smacznego!!!