Wykonanie
Cześć =) Za oknem piękna,
słoneczna pogoda, wiosna w pełni, w związku z tym zapraszam dziś wszystkich na lekki, wiosenno-letni obiad, który zrobiłem w ostatni weekend, czyli
kartofle z
serkiem wiejskim z
ogórkiem. Jest to jedna z wielu klasycznych,
polskich potraw ziemniaczano-
śmietanowo-
serowych, które jadamy bardzo często, a głównie wiosną i latem.Takie dania robiła mi prababcia
Wincia, gdy odwiedzałem ją i babcię Trudzię w czasach mojego dzieciństwa.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiego obiadu, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (na 1 porcję):- kilka
ziemniaków (najlepiej
młodych, ale jak nie ma, to trudno)-
masło-
ogórek zielony- 200g
serka wiejskiego-
sól,
pieprz,
ostra papryka- ząbek
czosnku-
koperek- łyżeczka
majonezuSposób wykonania:1)
Ziemniaki gotujemy (najlepiej na parze), po czym kroimy je na pół i kładziemy na nich cienkie kawałki
masła.2)
Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy środek z nasionami, aby potrawa nie zrobiła się zbyt wodnista, po czym kroimy w kostkę.3)
Serek wykładamy do miski, dodajemy łyżeczkę
majonezu,
ogórka oraz przeprawy i wszystko mieszamy.

Smacznego =)