ßßß
Duszona wołowina w wykonaniu Agnieszki:
Potrzebne będą (na 4 porcje):- olej rzepakowy- mąka- ok. 700g wołowiny z udźca pokrojonej w plastry lub jak na gulasz- 2 listki laurowe- ok. 200ml wody (lub nieco więcej)- sól i pieprz- papryka i/lub gałka muszkatołowa- 3-4 kiszone ogórki pokrojone w plastrySposób wykonania:1) Na patelni podgrzewamy olej2) Mięso oprószamy mąką.3) Podsmażamy kawałki mięsa (w dwóch turach) z obu stron na dużej przykrywanej patelni, do lekkiego przyrumienienia.4) Podlewamy wodą, dodajemy listki laurowe, zagotowujemy i zeskrobujemy ew. resztki mąki, które przywarły do patelni.5) Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 60 minut.6) Dodajemy przyprawy oraz ogórki kiszone i gotujemy kolejne 30 minut.Tak przygotowaną duszoną wołowinę podajemy z kartoflami.

Smacznego =)Maciek / Agnieszka