Zapraszam dziś na pyszną karkówkę w sosie z ciemnego piwa. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje naprawdę dobrze. Polecam :)1 kg karkówki300 ml ciemnego piwa (ja kierowałam się lokalnym patriotyzmem i wybrałam Koźlaka Perły)2 duże cebulełyżka słodkiej mielonej paprykiłyżka mielonego pieprzu500 ml bulionu3 łyżki oleju rzepakowegoczubata łyżka mąkisólKarkówkę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na gorący olej. Kiedy mięso się ścięło, obsypałam papryką i pieprzem, lekko osoliłam. Kiedy mięso się przesmażyło chwilę w przyprawami, dolałam bulion, przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu.Kiedy mięso było miękkie, dolałam piwo. Zostawiłam na ogniu bez przykrycia jeszcze przez około 15 minut. Na koniec zagęściłam mąką rozrobioną z wodą.Podałam z ziemniakami i ogórkami kwaszonymi.