ßßß Cookit - przepis na Karkówka w sosie z ciemnym piwem

Karkówka w sosie z ciemnym piwem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam dziś na pyszną karkówkę w sosie z ciemnego piwa. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje naprawdę dobrze. Polecam :)
1 kg karkówki
300 ml ciemnego piwa (ja kierowałam się lokalnym patriotyzmem i wybrałam Koźlaka Perły)
2 duże cebule
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżka mielonego pieprzu
500 ml bulionu
3 łyżki oleju rzepakowego
czubata łyżka mąki
sól
Karkówkę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na gorący olej. Kiedy mięso się ścięło, obsypałam papryką i pieprzem, lekko osoliłam. Kiedy mięso się przesmażyło chwilę w przyprawami, dolałam bulion, przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu.
Kiedy mięso było miękkie, dolałam piwo. Zostawiłam na ogniu bez przykrycia jeszcze przez około 15 minut. Na koniec zagęściłam mąką rozrobioną z wodą.
Podałam z ziemniakami i ogórkami kwaszonymi.
Źródło:http://qulinarny.blogspot.com/2015/11/karkowka-w-sosie-z-ciemnym-piwem.html