Wykonanie
Cześć =) Pozostając w klimacie leśno-
myśliwskim, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na kolejny gulasz z dzika =)Tym razem jest to gulasz o zdecydowanie paprykowej nucie, napominający
smakowo kuchnię węgierską. W zależności od indywidualnych upodobań w temacie pikanterii, możemy przyprawić go całkiem łagodnie, tylko
słodką papryką (dobrze, gdy mamy wędzoną) lub dodać ognia na miarę własnej odwagi i odpowiedzialności, sypiąc do gara
paprykę ostrą. Długo gotowany gulasz napełni izbę wspaniałym
czosnkowo-
paprykowym zapachem i zapewni idealnie miękkie
mięso z dzika, który chociaż dziki, wcale nie jest zły =)


Potrzebne będą:- 1 kg pokrojonego
mięsa z dzika (
karkówka,
łopatkaNa marynatę:- 4 ząbki
czosnku- łyżeczka
tymianku- 300 ml białego
wytrawnego winaNa sos:- 1 czubata łyżka
smalcu, np. gęsiego- 1 drobno pokrojona
cebula- 250 ml nietłustego
wywaru warzywnego lub drobiowego- 2 łyżeczki
słodkiej papryki (może być wędzona)- opcjonalnie:
ostra papryka w ilości indywidualnie preferowanej- 1
czerwona papryka pokrojona w paski- 2
marchewki pokrojona na grubsze fragmenty- 1 łyżka
majeranku-
sól i
pieprzSposób wykonania:1) Umyte
mięso marynujemy w
winie z
czosnkiem i
tymiankiem przez noc.2) W garnku rozgrzewamy czubatą łyżkę
smalcu i szklimy
cebulę, do lekkiego zarumienienia.3) Dodajemy
mięso wyciągnięte z marynaty i przesmażamy, mieszając, z
cebulą kilka minut.4) Gdy
mięso się nieco przysmaży dodajemy
paprykę, łyżeczkę
soli i marynatę, zagotowujemy i gotujemy odkryte kilka minut w celu odparowania
alkoholu z
wina.5) Dodajemy warzywa oraz
wywar i gotujemy ok 1,5 godziny.

6) Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem w razie potrzeby.

Smacznego =)Agnieszka