ßßß
Potrzebne będą (na 3-4 porcje)- 500-600g mielonego mięsa drobiowego- 1 jajko- sól, pieprz oraz łyżka ulubionych ziół (polecam Zioła do drobiu Kamisa)- opcjonalnie: otręby lub bułka tarta, mała ilość- łyżka dowolnego tłuszczu do smażenia- 1 szalotka, ew. mała cebula, jak najdrobniej posiekana- 250g drobno pokrojonych pieczarek- 1 szklanka wywaru drobiowego- 3 łyżki słodkiej śmietany 30%- 1 łyżka mąki- kilka łyżek wodySposób wykonania:1) W misce łączymy mięso, jajko oraz przyprawy, wyrabiając jednolitą masę. Jeżeli masa wyda nam się za rzadka, można dodać trochę otrąb lub bułki tartej.2) Formujemy z masy mięsnej małe kulki o średnicy ok. 2,5 cm i układamy na talerzu.
2) Na przykrywanej patelni, lub w szerokim garnku, szklimy szalotkę (1-2 minuty), po czym dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut, aż puszczą wodę.
3) Wlewamy na to wywar, zagotowujemy i do wrzącego ostrożnie wkładamy łyżką kulki mięsne.4) Przykrywamy i gotujemy klopsiki na niedużym ogniu ok. 20 minut, mieszając raz lub dwa w tym czasie5) Pod koniec gotowania zagęszczamy sos łyżką mąki rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody, a na samym końcu dodajemy śmietanę.
Smacznego =)Agnieszka