Wykonanie
Cześć =) Klopsiki
mięsne to to pomysł na proste, niedrogie i urozmaicone posiłki. Możemy je wykonywać z różnego rodzaju
mięs, dodając ciągle inne
przyprawy i gotując je w różnych sosach. Dość popularne są klopsiki w
sosie pomidorowym lub
koperkowym. Dziś zapraszamy na klopsiki drobiowe w
sosie pieczarkowym. Klopsiki są dość małe, także czas gotowania całego posiłku nie powinien przekroczyć 30 minut. Mogą stanowić dodatek do
kaszy,
ryżu,
makaronu lub
ziemniaków.

Potrzebne będą (na 3-4 porcje)- 500-600g
mielonego mięsa drobiowego- 1
jajko-
sól,
pieprz oraz łyżka ulubionych
ziół (polecam
Zioła do drobiu Kamisa)- opcjonalnie:
otręby lub
bułka tarta, mała ilość- łyżka dowolnego tłuszczu do smażenia- 1
szalotka, ew. mała
cebula, jak najdrobniej posiekana- 250g drobno pokrojonych
pieczarek- 1 szklanka
wywaru drobiowego- 3 łyżki słodkiej
śmietany 30%- 1 łyżka
mąki- kilka łyżek
wodySposób wykonania:1) W misce łączymy
mięso,
jajko oraz
przyprawy, wyrabiając jednolitą masę. Jeżeli masa wyda nam się za rzadka, można dodać trochę
otrąb lub
bułki tartej.2) Formujemy z masy
mięsnej małe kulki o średnicy ok. 2,5 cm i układamy na talerzu.

2) Na przykrywanej patelni, lub w szerokim garnku, szklimy
szalotkę (1-2 minuty), po czym dodajemy
pieczarki i smażymy kilka minut, aż puszczą
wodę.

3) Wlewamy na to
wywar, zagotowujemy i do wrzącego ostrożnie wkładamy łyżką kulki
mięsne.4) Przykrywamy i gotujemy klopsiki na niedużym ogniu ok. 20 minut, mieszając raz lub dwa w tym czasie5) Pod koniec gotowania zagęszczamy sos łyżką
mąki rozrobioną w kilku łyżkach zimnej
wody, a na samym końcu dodajemy
śmietanę.

Smacznego =)Agnieszka