Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszamy na proste danie
krewetkowe, wzorowane na kuchni włoskiej.Robi się je w kilka minut, podczas gotowania
makaronu.Podstawą
sosu jest słodka
śmietana 30-36%.Na końcu dodaje się trochę
startego sera (
parmezan, pecorino).Można przyprawić na ostro, np. wiórkami
ostrej papryki, lub na
ziołowo (
bazylia,
oregano,
pietruszka). Zawsze mile jest widziany dodatek świeżych
ziół.Do sosu można dodać
oliwki lub małe kawałki
szparagów,
pomidorów papryki.Jest to przepis na 2 porcje, albo 3 małe.

Potrzebne będą:- surowe, obrane
krewetki (około 200g)- 1/4 szklanki
śmietany kremówki- 1-2 łyżki
startego sera-
przyprawy-
oliwki-
szparagi-
oliwa-
masłoSposób wykonania:1)
Krewetki wrzucamy na rozgrzana
oliwę z
masłem, posypujemy
solą i
ostrą papryką. Trzeba uważać, żeby nie trzymać
krewetek za długo na patelni, bo staną się suche i twarde. Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony.

2) Wlewamy na patelnie 1/4 szklanki
śmietany i podgrzewamy.3) Następnie dodajemy 1-2 łyżki
startego sera.4) Mieszamy i wykładamy na ugotowany uprzednio
makaron.5) Do sosu można dodać
oliwki,
szparagi, świeżą
zieleninę.Smacznego =)Agnieszka