ßßß
Potrzebne będą:- 4 ziemniaki- 500-600g filetów z morszczuka (opcjonalnie można wykorzystać filet z innej ryby)- 1 cebula- 3 średnie marchewki- 4 łyżki oliwy- 1 por- po 1 łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, tymianku i szczypiorku (w tej wersji nie dodałem natki i szczypiorku).Sposób wykonania:1) Obrane ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Kiedy będą jeszcze dosyć twarde - odcedzamy.2) Cebulę drobno siekamy, marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, por kroimy, a następnie wszystko podsmażamy na oliwie, na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku solą.3) Smażymy ok. 15 minut, dodając wody w razie potrzeby i często mieszając.4) Następnie dodajemy filety z morszczuka (ja kroję je w kostkę lub średnie kawałki), trochę wody (nie więcej niż pół szklanki i od czasu do czasu mieszając - dusimy przez 5 minut. Zamiast wody można dodać pół szklanki wytrawnego, białego wina.5) Dodajemy ziemniaki i smażymy całość jeszcze przez 5 minut.
6) Posypujemy tymiankiem, natką i szczypiorkiem.7) Przykrywamy i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez 5 minut (jeśli trzeba dolewamy trochę wody). Podajemy natychmiast.Smacznego =)Poniżej ta sama potrawa, ale w wykonaniu Agnieszki - z dodatkiem dorsza i zieleniny:Warzywa z przyprawami, ale jeszcze bez ryby na patelni:
Pokrojony dorsz:
Warzywa już z rybą na patelni:
Na talerzu: