Wykonanie

Pyszny pomysł na obiad!składniki:
SCHAB PIECZONY:- 1,6 kg
schabu bez kości- różowy
pieprz-
oliwa z oliwek,
olej rzepakowy-
przyprawa do mięsa wieprzowego-
tymianekMięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i
mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową. Wtedy nadaje się już do pieczenia. Najlepiej w rękawie do pieczenia.
Mięso pieczemy w temp. 220 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut.
SOS PIECZARKOWY:- 500 g
pieczarek pokrojonych w plastry-150 ml
śmietany 12%- 200 ml
wody-
masło do smażenia
pieczarek-
pieprz,
sól,- ząbek
czosnkuPieczarki i
czosnek podsmaż na
maśle, podlej
wodą. Gotuj 15 minut. Dodaj
śmietankę, gotuj 3 minuty. Jeżeli lubisz gęste sosy dodaj
mąkę.

KLUSECZKI JAGLANE
SZPINAKOWO-
SEROWE- 2 torebeczki
kaszy jaglanej ugotowanej do miękkości i wystudzonej- 250
sera białego- opakowanie liści
szpinaku (
szpinak usmaż na
maśle)- 3 ząbki
czosnku- 2 łyżki
serka śmietankowego- 4 łyżki
mąki pszennej (czubate)- 1
białko-
sól pieprzSkładniki zagniatamy na jednolitą masę, odstawiamy na 5 minut. Ja przed zagnieceniem masy wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę, wtedy kluseczki mają jednolitą strukturę.Kluseczki gotujemy jak kluski kładzione, tj, w garnku doprowadź
wodę do wrzenia, i za pomocą dwóch łyżek formuj kluseczki i wrzucaj na wrzątek. Gotujemy od czasu wypłynięcia około 1,5 minuty. Na dość małym ogniu, tak aby nam się nie rozwaliły ;-)Kluseczki wykładamy na talerz, kroimy plaster
mięsa i polewamy sosem!Gotowe!Smacznego!