ßßß Cookit - przepis na Pierniczki na choinkę z lukrem!

Pierniczki na choinkę z lukrem!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego pieczenia pierniczków, to chyba już ostatni dzień na ich wykonanie. Ja pierniczki piekę w kilku turach, tuż przed świętami piekę głównie takie bardzo zdobne, aby potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z łosiem wiodą prym!
;-)
Zachęcam!
Składniki:
-700 g mąki
- 100 g cukru brązowego
- 250 g miodu
- 250 g margaryny Palma spółki Bielmar
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 żółtko
- cynamon. kardamon
A tak na choince się prezentują!
;-)
Podobają się Wam!
WYKONANIE:
W rondelku rozpuść margarynę Palmę, miód i cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, wymieszaj i wystudź. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.
Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.
JAK ZROBIĆ LUKIER:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego
- 2 krople aromatu cytrynowego
W miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/12/pierniczki-na-choinke-z-lukrem.html