Wykonanie



Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego pieczenia pierniczków, to chyba już ostatni dzień na ich wykonanie. Ja pierniczki piekę w kilku turach, tuż przed świętami piekę głównie takie bardzo zdobne, aby
potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z
łosiem wiodą prym!;-)Zachęcam!


Składniki:-700 g
mąki- 100 g
cukru brązowego- 250 g
miodu- 250 g
margaryny Palma spółki Bielmar- 2 łyżeczki
przyprawy korzennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2
jajka- 1
żółtko-
cynamon.
kardamon
A tak na choince się prezentują!;-)Podobają się Wam!

WYKONANIE:W rondelku rozpuść
margarynę Palmę,
miód i
cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, wymieszaj i wystudź. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i
jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ
LUKIER:- 1
białko- 200 g
cukru pudru bardzo dobrze zmielonego- 2 krople
aromatu cytrynowegoW miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj
lukier na białą masę, polewaj
ciasteczka!

