ßßß Cookit - przepis na Choinki z pierniczków

Choinki z pierniczków

nazwa

Wykonanie

Jestem zwolenniczką własnoręcznie robionych prezentów. W tym roku zrobiłam kilka takich – ślicznych i… smacznych.
Poniższy przepis będzie idealny do zrobienia zwykłych pierniczków lub dekoracji na choinkę. Podana ilość pierniczków jaka wychodzi z przepisu jest orientacyjna (zależy od wielkości wybranego kształtu).
Do zrobienia choinek z pierniczków potrzeba foremek tego samego kształtu np. kwiatki, gwizdki, koła. Najważniejsze, by były różnej wielkości (minimum 4).
Mój przepis na piernikowe choinki znaleźć można również na stronie Westwing
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
50 pierniczków 30 minut
Czas gotowania Passive Time
10 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
50 pierniczków 30 minut
Czas gotowania Passive Time
10 minut 12 godzin
Choinki z pierniczków
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
50 pierniczków 30 minut
Czas gotowania Passive Time
10 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
50 pierniczków 30 minut
Czas gotowania Passive Time
10 minut 12 godzin
Składniki
Pierniczki
125 g miodu
125 g brązowego cukru
75 g masła
280 g mąki
50 g zmielonych migdałów
1 łyżka kakao
1 łyżeczka skórki pomarańczowej(startej)
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier królewski
3 szt. jajek same białka
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Porcje: pierniczków
Sposób przygotowania
Pierniczki
Miód, masło i cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu (ciągle mieszając). Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Na sam koniec dodać masę miodową. Zagnieść ciasto, wyrobić aż będzie gładkie i błyszczące.
Ciasto przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (góra/dół).
Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie zagnieść na posypanej mąką powierzchni roboczej, a następnie rozwałkować na grubość 4 mm. za pomocą foremek wykroić wybrane kształty.
Pierniczki ułożyć na blaszce zostawiając odstępy. Piec 10 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Lukier królewski
Jajka najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać partiami cukier puder. Na koniec dodać pastę waniliową.
Lukrem królewskim od razu dekorować pierniczki. Jeśli robimy choinki za pomocą lukru łączymy pojedyncze kształty (u mnie gwiazdki). Można jako bombki zastosować cukrowe kuleczki.
Recipe Notes
Pierniczki można dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub jeśli nie mamy szpatułką, łyżką lub nożem.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/choinki-z-pierniczkow-2