Wykonanie

Jestem zwolenniczką własnoręcznie robionych prezentów. W tym roku zrobiłam kilka takich – ślicznych i… smacznych.Poniższy przepis będzie idealny do zrobienia zwykłych pierniczków lub dekoracji na choinkę. Podana ilość pierniczków jaka wychodzi z przepisu jest orientacyjna (zależy od wielkości wybranego kształtu).Do zrobienia choinek z pierniczków potrzeba foremek tego samego kształtu np. kwiatki, gwizdki, koła. Najważniejsze, by były różnej wielkości (minimum 4).Mój przepis na piernikowe choinki znaleźć można również na stronie Westwing

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania50 pierniczków 30 minutCzas gotowania Passive
Time10 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania50 pierniczków 30 minutCzas gotowania Passive
Time10 minut 12 godzin

Choinki z pierniczkówPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania50 pierniczków 30 minutCzas gotowania Passive
Time10 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania50 pierniczków 30 minutCzas gotowania Passive
Time10 minut 12 godzinSkładnikiPierniczki125 g
miodu125 g
brązowego cukru75 g
masła280 g
mąki50 g zmielonych
migdałów1 łyżka
kakao1 łyżeczka
skórki pomarańczowej(startej)1 łyżeczka
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaLukier królewski3 szt.
jajek same
białka3 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejPorcje: pierniczkówSposób przygotowaniaPierniczki
Miód,
masło i
cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu (ciągle mieszając). Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z mielonymi
migdałami i
proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Na sam koniec dodać masę
miodową. Zagnieść ciasto, wyrobić aż będzie gładkie i błyszczące.Ciasto przykryć i odstawić na noc do lodówki.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (góra/dół).Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie zagnieść na posypanej
mąką powierzchni roboczej, a następnie rozwałkować na grubość 4 mm. za pomocą foremek wykroić wybrane kształty.Pierniczki ułożyć na blaszce zostawiając odstępy. Piec 10 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Lukier królewski
Jajka najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać partiami
cukier puder. Na koniec dodać pastę
waniliową.Lukrem królewskim od razu dekorować pierniczki. Jeśli robimy choinki za pomocą lukru łączymy pojedyncze kształty (u mnie gwiazdki). Można jako bombki zastosować
cukrowe kuleczki.Recipe NotesPierniczki można dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub jeśli nie mamy szpatułką, łyżką lub nożem.Share this Recipe