ßßß
Jestem zwolenniczką własnoręcznie robionych prezentów. W tym roku zrobiłam kilka takich – ślicznych i… smacznych.Poniższy przepis będzie idealny do zrobienia zwykłych pierniczków lub dekoracji na choinkę. Podana ilość pierniczków jaka wychodzi z przepisu jest orientacyjna (zależy od wielkości wybranego kształtu).Do zrobienia choinek z pierniczków potrzeba foremek tego samego kształtu np. kwiatki, gwizdki, koła. Najważniejsze, by były różnej wielkości (minimum 4).Mój przepis na piernikowe choinki znaleźć można również na stronie Westwing
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania50 pierniczków 30 minutCzas gotowania Passive Time10 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania50 pierniczków 30 minutCzas gotowania Passive Time10 minut 12 godzin
Choinki z pierniczkówPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania50 pierniczków 30 minutCzas gotowania Passive Time10 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania50 pierniczków 30 minutCzas gotowania Passive Time10 minut 12 godzinSkładnikiPierniczki125 g miodu125 g brązowego cukru75 g masła280 g mąki50 g zmielonych migdałów1 łyżka kakao1 łyżeczka skórki pomarańczowej(startej)1 łyżeczka przyprawy do piernika1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczeniaLukier królewski3 szt. jajek same białka3 szklanki cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejPorcje: pierniczkówSposób przygotowaniaPierniczkiMiód, masło i cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu (ciągle mieszając). Odstawić do wystygnięcia.Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Na sam koniec dodać masę miodową. Zagnieść ciasto, wyrobić aż będzie gładkie i błyszczące.Ciasto przykryć i odstawić na noc do lodówki.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (góra/dół).Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie zagnieść na posypanej mąką powierzchni roboczej, a następnie rozwałkować na grubość 4 mm. za pomocą foremek wykroić wybrane kształty.Pierniczki ułożyć na blaszce zostawiając odstępy. Piec 10 minut. Po upieczeniu ostudzić.Lukier królewskiJajka najlepiej aby były w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać partiami cukier puder. Na koniec dodać pastę waniliową.Lukrem królewskim od razu dekorować pierniczki. Jeśli robimy choinki za pomocą lukru łączymy pojedyncze kształty (u mnie gwiazdki). Można jako bombki zastosować cukrowe kuleczki.Recipe NotesPierniczki można dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub jeśli nie mamy szpatułką, łyżką lub nożem.Share this Recipe