ßßß
Cookit - przepis na Pęczak z karmelizowaną gruszką i cukinią!
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pęczak z karmelizowaną gruszką i cukinią!
Składniki
Kasza
Pietruszka
Sól morska
Gruszka
Cukinia
Czosnek
Cebula
Czosnek askaloński
Olej sezamowy
Oliwa z oliwek
Płatki migdałowe
Sos sojowy
Miód
Wykonanie
Stali czytelnicy doskonale wiedzą, że lubię smaki kuchni chińskiej, i tym też razem postanowiłam przygotować
kaszę
pęczak wykorzystując kilka produktów typowych dla kuchni dalekiego wschodu.Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu!SKŁADNIKI dla 2 osób:- szklanka
kaszy
pęczak- 1/2 pęczka
pietruszki
-
sól morska
- 1,5
gruszki
- 1 mała
cukinia
- 1 ząbek
czosnku
- 1
cebula
szalotka
-
olej sezamowy
-
oliwa z oliwek
- 2 łyżki
płatków migdałowych
- 1 łyżeczka
sosu sojowego
- łyżka
miodu
Kaszę
ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej
kaszy
dodaj posiekaną
pietruszkę
.Na patelnię wlej
oliwę
( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj
czosnek
i posiekaną
szalotkę
,
cukinię
za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na
nitki
,
gruszkę
pokrój w kosteczkę, dodaj
sos sojowy
i
miód
. Wszystko podsmażaj aż się zacznie karmelizować.Podawaj z gorącą
kaszą
, posyp
płatkami
migdałowymi i polej
olejem sezamowym
!Pyszne!
Źródło:
http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/10/peczak-z-karmelizowana-gruszka-i-cukinia.html
Przepisy powiązane
Zabij swój głód SZYBKO i ZDROWO
Makaron z cukinii w pikantnym sosie pomidorowym
ZUPA KREM Z CUKINII
Cukinia słodko-pikantna
Kurza pierś na patyku przepisu Ewy Wachowicz
Składniki powiązane (0)