Wykonanie

Szanowni Państwo, przedstawiam i proponuję: "Pasztet z
bakłażanów i drobiu"! Idealny na jesienne kanapeczki! Pasztet robi się na prawdę łatwo i szybko, a efekt zadowoli nawet wybornych smakoszy. Pasztet przygotowałam z pieczonych
bakłażanów, które o tej
porze roku można kupić w dobrej cenie, i drobiu, głównie
podrobów drobiowych. Pasztet jest bardzo kremowy i na pewno nie zawiera aż tak dużej ilości tłuszczu jak pasztety tradycyjne.Składniki:- 350 g ugotowanych
podrobów drobiowych lub
kurczaka, na którym gotowaliście rosół- 1 duży
bakłażan- 2 ząbki
czosnku- 1
cebula- 2 łyżki
natki pietruszki- 3
jaja- 1/2
kajzerki namoczonej w
mleku- 2 łyżki
masła1. Upiecz
bakłażana:
bakłażana myjemy kroimy na plastry, układamy w naczyniu wysmarowanym
masłem, posyp
solą, ułóż
czosnek i
cebulę, pieczemy 30 minut.2.
Podroby i
kurczaka - oddziel
mięso od kości, zmiksuj z
żółtkami i namoczoną
bułką, dodaj upieczone
bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.3.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę, dodaj posiekaną
pietruszkę.Naczynie do zapiekania wysmaruj
olejem rzepakowym, wyłóż masę i piecz 50-60 minut w nagrzanym piecu na złoty kolor!Smacznego!Zapraszam na Fanpage na Facebooka SmykWKuchni!

Pięknego i smacznego dnia!