Wykonanie

Bardzo prosta i smaczna
tarta z
zielonymi szparagami w roli głównej z dodatkiem podhalańskich
oscypków. Piękne i pyszne połączenie.Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.Zapraszam!

SKŁADNIKI :NA CIASTO KRUCHE:- 1,5 szklanki
maki- 3/4 kostki
masła- 2
żółtka-
sólZ w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.NA WIERZCH:-pęczek
zielonych szparagów (
szparagi obieramy ;-) )- 1
młoda cebulka- 1-2 ząbki
czosnku posiekane- 4
jajka- 2
białka- 3 łyżki
jogurtu greckiego-
sól morska-
pieprz cytrynowy- 1,5 łyżki
masła-4
oscypkiPołowę pęczka
szparagów kroimy w kostkę (1x1cm), podsmażamy w rondelku wraz z posiekaną
cebulką i
czosnkiem, około 4-5 minut.W misce za pomocą trzepaczki mieszamy
jajka,
białka,
jogurt i
przyprawy, dodajemy podsmażone składniki.Wylewamy od razu na podpieczone ciasto (ciasto po wyłożeniu formy pieczemy 10 minut), 1/2 pęczka
zielonych szparagów która nam została, układamy wzdłuż, na nich układamy pokrojone
oscypki.Pieczemy 30 minut!

Smacznego!Zapraszam na mój profil na FB Smykwkuchni!