ßßß

Drodzy Czytelnicy zapraszam Was bardzo gorąco na wizytę w dalekie strony do Meksyku i wypróbowania super przepisu na kurczaka w sosie pomidorowym ostro-słodko-kwaśnym. Moje ukochane połączenie smaków. Papryczka piri piri, co by o niej nie powiedzieć do łagodnych nie należy ;-). Świeży ananas, czosnek, cebulka, czarne oliwki i sos pomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego Pudliszki. EXTRA!
CZEGO POTRZEBUJEMY DLA 4 OSÓB:- koncentrat pomidorowy Pudliszki- 4 udka z kurczaka- 7-8 papryczek piri piri- świeży ananas 1/2- 1 cebula- 5 ząbków czosnku- 150 g czarnych oliwek- 5 łyżek oliwy z oliwek- przyprawa do kurczaka + 5-7 łyżek oleju- sól- 6 łyżek wody- zielone kapary (4 łyżki)- zielone oliwki około 10 sztuk
WYKONANIE:1. KURCZAK- kurczaka osusz, natrzyj przyprawą do kurczaka- w naczyniu do zapiekania ułóż mięso polej olejem- piecz 45 minut w temp 200 stopni C2. POMIDOROWY SOS MEKSYKAŃSKI- w rondelku podsmaż na oliwie czosnek, cebulkę, papryczki- duś około 5-6 minut,- dodaj pozostałe warzywa, duś 8 minut- na sam koniec dodaj pokrojonego w grubszą kostkę ananasa- podlej wodą- dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą- gotuj około 3 minut, dodaj upieczonego Kurczaka i duś jeszcze 7-8 minut- podawaj gorące, udekoruj papryczką piri piri
PRZEPYSZNY POMYSŁ NA OBIAD LUB KOLACJĘ!SERDECZNIE POLECAM!
SMACZNEGO!
PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE: