ßßß Cookit - przepis na Pasta z czarnych oliwek zwana także tapenadą

Pasta z czarnych oliwek zwana także tapenadą

nazwa

Wykonanie

Absolutne minimum składników, dlatego muszą być dobrej jakości. Podstawą są czarne oliwki - i ich smak "wyjściowy". Pasta idealnie sprawdza się gdy przygotowujemy przekąski dla gości - pastę można podawać do chleba, grzanek, krakersów i jako dip do warzyw np. obranej i pokrojonej na cienkie plasterki kalarepki. Zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto. Na zdjęciu jest jeszcze pasta z ciecierzycy, pieczonego czosnku i rozmarynu - na którą przepis jest TUTAJ .
Składniki:
1 słoik czarnych drylowanych oliwek (masa odcieku: 150 g)
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka kaparów
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Oliwki, czosnek i kapary, wraz z oliwą zmiksować aż do połączenia składników i uzyskania drobno pokrojonych oliwek. Doprawić pieprzem i odrobiną soli - opcjonalnie, w zależności od tego jak słone są oliwki.
Podawać do chleba, macy, krakersów czy nawet do surowych warzyw np. cienkich plasterków kalarepki. A jeśli wleje nam się za dużo oliwy? To nic bo możemy w niej maczać kawałki chleba :)
***
zdjęcia potrawy wykonała Atria, dziękuję
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/03/pasta-z-czarnych-oliwek-zwana-takze.html