Wykonanie
Absolutne minimum składników, dlatego muszą być dobrej jakości. Podstawą są
czarne oliwki - i ich smak "wyjściowy". Pasta idealnie sprawdza się gdy przygotowujemy przekąski dla gości - pastę można podawać do
chleba, grzanek,
krakersów i jako dip do warzyw np. obranej i pokrojonej na cienkie plasterki
kalarepki. Zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto. Na zdjęciu jest jeszcze pasta z
ciecierzycy, pieczonego
czosnku i
rozmarynu - na którą przepis jest TUTAJ .Składniki:1 słoik czarnych drylowanych
oliwek (masa odcieku: 150 g)4 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżka
kaparów1 mały ząbek
czosnkusól,
pieprzWykonanie:
Oliwki,
czosnek i
kapary, wraz z
oliwą zmiksować aż do połączenia składników i uzyskania drobno pokrojonych
oliwek. Doprawić
pieprzem i odrobiną
soli - opcjonalnie, w zależności od tego jak słone są
oliwki.Podawać do
chleba, macy,
krakersów czy nawet do
surowych warzyw np. cienkich plasterków
kalarepki. A jeśli wleje nam się za dużo oliwy? To nic bo możemy w niej maczać kawałki
chleba :)
***zdjęcia potrawy wykonała Atria, dziękuję