Wykonanie

Drodzy Czytelnicy zapraszam Was bardzo gorąco na wizytę w dalekie strony do Meksyku i wypróbowania super przepisu na
kurczaka w
sosie pomidorowym ostro-słodko-kwaśnym. Moje ukochane połączenie smaków. Papryczka
piri piri, co by o niej nie powiedzieć do łagodnych nie należy ;-). Świeży
ananas,
czosnek,
cebulka,
czarne oliwki i
sos pomidorowy na bazie
koncentratu pomidorowego Pudliszki. EXTRA!

CZEGO POTRZEBUJEMY DLA 4 OSÓB:-
koncentrat pomidorowy Pudliszki- 4
udka z kurczaka- 7-8 papryczek
piri piri- świeży
ananas 1/2- 1
cebula- 5 ząbków
czosnku- 150 g czarnych
oliwek- 5 łyżek
oliwy z oliwek-
przyprawa do kurczaka + 5-7 łyżek
oleju-
sól- 6 łyżek
wody- zielone
kapary (4 łyżki)-
zielone oliwki około 10 sztuk


WYKONANIE:1.
KURCZAK-
kurczaka osusz, natrzyj
przyprawą do kurczaka- w naczyniu do zapiekania ułóż
mięso polej
olejem- piecz 45 minut w temp 200 stopni C2.
POMIDOROWY SOS MEKSYKAŃSKI- w rondelku podsmaż na
oliwie czosnek,
cebulkę, papryczki- duś około 5-6 minut,- dodaj pozostałe warzywa, duś 8 minut- na sam koniec dodaj pokrojonego w grubszą kostkę
ananasa- podlej
wodą- dodaj
koncentrat pomidorowy, dopraw
solą- gotuj około 3 minut, dodaj upieczonego
Kurczaka i duś jeszcze 7-8 minut- podawaj gorące, udekoruj papryczką
piri piri
PRZEPYSZNY POMYSŁ NA OBIAD LUB KOLACJĘ!SERDECZNIE POLECAM!

SMACZNEGO!

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE: