Wykonanie
Smaki dzieciństwa to kuchnia do której lubię wracać wspomnieniami. Lubię odtwarzać smak niezapomnianych dań przygotowywanych niegdyś przez moją babcię czy mamę. Kiedy miałam kilka lat, obiady w moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z
truskawkami,
jagodami,
serem czy też
mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i
faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z
cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z
buraków z
ziemniakami i skwarkami z
boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam niejedną sztuczkę kuchenną. Ale nauka robienia "gołów" wciąż przede mną.Zapraszam!

Składniki:- 3,5 litra
wywaru drobiowego- pęczek
botwinki- 4
buraki młode- 2
marchewki młode- 1
cebulka- 1
korzeń pietruszki mały- 3 plastry
boczku wędzonego surowego-
ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku)W garnku zagotuj
wywar, dodaj pokrojone warzywa, gotuj na malutkim ogniu 55 minut. Dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj posiekaną
botwinkę, gotuj 5 minut.
Ziemniaki ugotuj i wymieszaj na puch.
Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na patelni.Na środku talerza nałóż 2-3 łyżki
ziemniaków, wlej barszcz z
buraków. Posyp skwarkami z
boczku!Smacznego!