Wykonanie

Składniki na ciasto180 g
mąki pszennej3g
suszonych drożdży1 łyżeczka
solioliwa z oliwek 1-2 łyżkiokoło 0,6 szklanki letniej
wody (140-150ml)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną
mąki, odstawiamy na 10 minut. Rozczyn dodajemy do pozostałej
mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręką ciasto. Ciasto ma
mieć pulchną konsystencję, gdyby było zbyt gęste lub twarde dodajcie łyżkę
wody letniej i ponownie wyrabiamy. Jak osiągniemy wyrobioną kulę, podsypujemy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy placki, lub wykładamy blaszkę w jakiej chcemy upiec pizzę.Moja rada: jeżeli chcecie skrócić troszkę czas oczekiwania aby rozczyn zaczął pracować, to dodajcie pół łyżeczki
cukru do rozczynu. Ciasto szybciej urośnie ;-)

Składniki na pizzę 3
sery:- 1/4 opakowania
sera feta- 3
oscypki- kulka
Mozarella- 1/4
cebuli- 2
pomidory malinowe- 15 plasterków
salami- świeża
bazylia (posypujemy pizzę po upieczeniu)Na blaszce wykładamy składniki w następującej kolejności:
pomidory w cienkie plasterki,
salami,
cebulka,
sery. Pieczemy około 40 minut.(Ja swoją pizzę robię na bardzo dużej blaszce z otworami w podstawie, dzięki temu, powietrze przechodzi przez pizzę i jest bardziej chrupiąca, przypina smak pizzy z pieca, polecam Wam taki zakup jak znajdziecie nie będziecie żałować ;-) ).

Smacznego!biorę udział w akcji: