ßßß Cookit - przepis na Prowansalskie Bagietki

Prowansalskie Bagietki

nazwa

Wykonanie

Długo zastanawiałam się co dzisiaj Wam przygotować, nie chciałam żeby było to coś za bardzo skomplikowanego abyście się nie zniechęcili do gotowania. Jednakże nie mogłam zacząć od czegoś co w każdym polskim domu spożywa się chyba w największych ilościach a mianowicie pieczywa. Moja propozycja na dziś to jak je ładnie nazwałam " Prowansalski bagietki ", czemu prowansalskie? bo z dodatkiem suszonych pomidorów, zielonych oliwek i oliwy z oliwek ;-) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane a wszystkie trudy wynagrodzi nam przepyszny smak, nie wspominając o zapachu świeżego pieczywa, który podczas pieczenia unosi się w całym domu i wszystkich wprawia od razu w lepszy nastrój ;-)
czego potrzebujemy:
0,75kg mąki pszennej
0,5szkl ciepłego mleka (nie może być gorące)
1,5 szkl letniej przegotowanej wody
42g drożdży świeżych
10 połówek suszonych pomidorów w oleju
15 oliwek zielonych
2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 - 3 łyżeczki soli według uznania
Co robimy:
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, w szklance z ciepłym mlekiem mieszamy drożdże, łyżeczkę cukru, wlewamy do dołeczka robimy tzw. rozczyn, czyli mieszamy troszkę z mąką i odstawiamy aby podwoił swoją objętość.
Następnie mieszamy resztę składników, dodajemy po troszkę wody, ilość jaką dodacie zależy w głównej mierze od jakości mąki, wyrabiamy ciasto, ciasto nie może być ciężkie, ani zbyt gęste ma być miękkie i puszyste, dodajemy olej i oliwę, będziecie czuć w dłoni że ciasto nabiera puszystości, wyrabiamy z 5- 10 minut. Wyrobioną kulkę zostawiamy aż podwoi swoją objętość ;-)
Wyjmujemy ciasto z miski dzieli na 3 części formujemy skręcając bagietki, kładziemy na blaszce do pieczenia, oddzielając papierem.
Uruchamiamy piekarnik (ja swój nastawiam na poziom 4 w 8 stopniowej skali więc myślę, że to takie 200-220 stopni). Bagietki muszą podwoić swoją objętość. Wyglądają wtedy tak:
Pieczemy około 35-40 min. Jak spr czy są już dobre? skórka musi być ładnie zrumieniona, a postukana o spód bagietka, powinna wydawać pusty dźwięk.
Po upieczeniu, studzimy na kratce
;-) można poczekać jak ostygną lub nie... ;-)))
mi najlepiej smakują z oliwą z oliwek i octem balsamicznym
pyszności ;-))
ktoś chętny???
pozdrawiam ciepło i życzę Smacznego!!! ;-)
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/prowansalskie-bagietki.html